Heel wat wetenschappelijk onderzoek draait noodgedwongen op een lager pitje of wordt zelfs stopgezet. Wie thuiszit, kan wetenschappers een handje helpen of de kinderen een educatieve en nuttige bezigheid geven. Wij zetten de leukste en interessantste projecten burgerwetenschap op een rijtje.

Iedereen kan mee zoeken naar een oplossing voor het corona-virus. Via de online game FoldIt kun je ‘spelen’ met eiwitten. Coronavirussen hebben een sleuteleiwit op hun oppervlak dat zich kan binden aan een receptoreiwit van menselijke cellen. Zodra die verbinding tot stand komt, kan het virus de menselijke cel besmetten. Als er een eiwit gevonden wordt dat zich bindt aan het corona-sleuteleiwit dan blokkeert het systeem en kan het virus mensen niet meer besmetten. Wetenschappers analyseren de resultaten van de game en gebruiken ze om het juiste eiwit te vinden.

Daarnaast bestaan er nog heel wat citizen science-games, die onder meer het onderzoek naar alzheimer en malaria vooruit helpen.

Geen gamer? Geen nood, je kunt online ook gezellig plaatjes kijken. Van dieren of planten bijvoorbeeld. Zo staan er op de Hoge Veluwe cameravallen opgesteld, en dat levert zoveel beeldmateriaal op dat wetenschappers die onmogelijk zelf allemaal kunnen bekijken. Vossen, moeflons, edelherten of dassen: zie jij ze voorbij lopen? Dan duid je dat aan op de foto’s. De wetenschappers van de Plantentuin kun je dan weer helpen door plaatjes uit hun herbarium te digitaliseren. Zin in exotischer plaatjes? Dan kun je terecht bij vergelijkbaar onderzoek in Zuid-Afrika,Tanzania en Zuid-Amerika. En wie het niet zo heeft op dieren, kan nog altijd z’n eigen deeltjesdetecor-app downloaden, sterrenanalyseren, aan stamboomonderzoek doen of historische getuigenissen digitaliseren.

Daarnaast kun je thuis ook zonder computer aan de slag voor de wetenschap. De coronamaatregelen kunnen op zich interessante experimenten opleveren. Hoeveel impact ze hebben op het verkeer of op fijn stof kun je zelf meten door mee te doen met het project Telraam (voor verkeer) of met een van de vele projecten rond luchtvervuiling. In je tuin kun je dieren en planten in kaart brengen en doorgeven via waarnemingen.be, zodat biologen zicht krijgen op de biodiversiteit in privé-tuinen. Ook loopt er een specifiek project rond insecten en bladluizen, dat je in de tuin kunt uitvoeren. En ook de fauna in je woonkamer vinden wetenschappers interessant: foto’s van kruipende en vliegende beestjes binnen kun je doorgeven via iNaturalist.  

Zelf op zoek gaan naar een project op maat doe je via de zoekfunctie van Iedereen Wetenschapper. 

Foto: David Clode