Bestudeer donkere materie via een deeltjesdetector-app op je smartphone.

Wat ga je doen?

Je kunt de CREDO Detector-app voorlopig enkel via Google Play downloaden. Heb je de app geïnstalleerd, dan kun je meteen beginnen meten. De app gebruikt je camera (wanneer je smartphone oplaadt en de camera afgedekt is) om te zoeken naar oplichtende pixels. Deze pixels worden veroorzaakt door de impact van een deeltje dat met een hoge energie botst met de CCD-detector in de camera. Een melding verschijnt dan op je telefoon met de datum, tijd en plaats van de botsing en wordt verzonden naar de CREDO-servers. Wil je meer weten over hoe de CREDO-app werkt, dan kun je dit filmpje bekijken. In een volgend stadium van het onderzoek kun je de observaties die zijn binnengekomen mee analyseren, via deze website

Waarom doe je mee?

95 procent van het universum is onzichtbaar: het gaat om donkere energie en donkere materie. We kunnen het misschien niet zien, maar we weten wel zeker dat deze bijzondere vormen van energie en materie bestaan omdat ze bepaalde observaties verklaren zoals de rotatie van sterrenstelsels. Wetenschappers hebben echter nog geen idee waaruit donkere energie en materie bestaan. Het CREDO-project test een van de vele theorieën over donkere materie, namelijk dat het gaat over supermassieve deeltjes die ontstonden in het vroege heelal. We kunnen de deeltjes niet zien, maar we kunnen wel hun verval naar fotonen detecteren. Deze fotonen, die een hoge energie hebben, creëren fotonen met een lage energie. Het zijn deze laatste deeltjes die jij kan meehelpen detecteren met je smartphone.

Wie kan meedoen?

Je hebt een smartphone nodig die voorzien is van een camera en internet. 

Wie organiseert het?

CREDO is een project van onder meer Piotr Homola, doctor in de Astrofysica en professor aan het Institute for Nuclear Physics Polish Academy of Sciences.