Veelgestelde vragen

Wat is Citizen Science?

Waarom zou ik deelnemen aan een project?

Hoe neem ik deel aan een project? 

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Waarom moet ik me registreren om deel te nemen aan een project?

Ik schrijf me in om deel te nemen aan een project. Wat gebeurt er daarna?

Hoe blijf ik op de hoogte van nieuwe en lopende projecten?

Zitten er geen addertjes onder het gras?

Wie zit er achter Iedereen Wetenschapper?

 

Wat is Citizen Science?

De tijd dat wetenschappers samentroepten in een donker laboratorium, zonder dat de buitenwereld precies wist wat ze uitvoerden, is voorbij. Meer en meer onderzoekers schakelen vandaag de hulp in van vrijwilligers zonder academische achtergrond om grootschalige projecten waar te maken. Citizen Science, ook wel ‘burgerwetenschap’ genoemd, brengt wetenschap en het volk samen. Enthousiaste vrijwilligers en wetenschapsfans helpen de wetenschap door metingen of observaties te doen, spelletjes te spelen, wiskundige berekeningen uit te voeren of foto’s te klasseren. Dankzij Citizen Science is het mogelijk om met meerdere handen dubbel zoveel werk te verzetten. En als burger kan je het onderzoek dat jij belangrijk vindt, een duwtje in de rug geven. Onderzoeker Robert Simpson, die onder meer werkt voor het internationale citizen science-platform Zooniverse, schreef een uitgebreider artikel over een definitie voor citizen science.

 

Waarom zou ik deelnemen aan een project?

Als je wetenschappelijke vooruitgang toejuicht en er graag deel van wil uitmaken, kan je je inschrijven voor de vele projecten op deze website. Kies een project dat je na aan het hart ligt, en help bijvoorbeeld mee om kanker te bestrijden, nieuwe sterren te ontdekken of bedreigde diersoorten te beschermen.Soms krijg je een vermelding in een wetenschappelijke publicatie. Het is al meermaals voorgevallen dat een vrijwilliger een belangrijke ontdekking doet, die de onderzoekers wegens tijdgebrek anders nooit zouden hebben gevonden. Door mee te doen aan een project, krijg je ook inzicht in hoe wetenschappelijk onderzoek werkt. Vaak hoef je je er niet eens voor te verplaatsen, het merendeel van de projecten kan gewoon van achter je computer. En uiteraard is het ook gewoon leuk om te gamen of jezelf aan online tests te onderwerpen - en dan is een nobel doel als wetenschappelijk onderzoek mooi meegenomen.

 

Hoe neem ik deel aan een project? 

Het is heel simpel: op de website Iedereen Wetenschapper vind je allerlei projecten waar je aan kan deelnemen. Iets leuks gevonden? Klik op ‘Ik doe mee!’ en ga meteen van start, of schrijf je in. Niet direct gevonden wat je zocht? Schrijf je in op de nieuwsbrief, of volg Iedereen Wetenschapper op Facebook of Twitter en je bent als eerste op de hoogte van nieuwe projecten.

 

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Je gegevens worden alleen doorgegeven aan de onderzoekers, als dat nodig is voor hun project. Sommige Citizen Science projecten, zoals internetspelletjes of het digitaliseren van archieven, kunnen volledig anoniem. Andere studies hebben enkele gegevens nodig om jouw resultaten te kunnen vergelijken met die van de andere deelnemers. Bij medische projecten vragen de onderzoekers af en toe een DNA-staal. Neem een kijkje in onze privacy policy om meer te weten te komen over het privacybeleid van Iedereen Wetenschapper.

 

Waarom moet ik me registreren om deel te nemen aan een project?

Door je te registreren, kunnen wij de service verbeteren, zowel voor jou, bezoeker, als voor de onderzoekers. Eenmaal geregistreerd, kan je inloggen op de website en reacties posten, eenvoudig deelnemen aan nieuwe projecten en zien aan welke projecten je al hebt meegedaan. Bovendien kan op termijn rekening worden gehouden met je voorkeuren, zodat je vooral die projecten te zien krijgt die je mogelijk interessant vindt. De wetenschappers die via de website deelnemers zoeken, krijgen dankzij de registratie alleen echte e-mailadressen van echte mensen binnen, en geen spam. Ze kunnen ook beter opvolgen hoe vaak de artikels over hun projecten worden gelezen. 

Wil je liever uit de databank geschrapt worden zodra jouw deelname aan een project is afgerond? Dat kan, op eenvoudige aanvraag.

 

Ik schrijf me in om deel te nemen aan een project. Wat gebeurt er daarna?

Dat hangt van het onderzoek af. Bij sommige projecten kan je meteen van start gaan. Bij andere projecten brengen wij je in contact met de wetenschappers, die jou dan zullen contacteren zodra je kan meedoen met het project.

 

Hoe blijf ik op de hoogte van nieuwe en lopende projecten?

Abonneer je op onze nieuwsbrief, dan houden wij je via e-mail op de hoogte van alle nieuwe en lopende projecten. En volg ons op Facebook of Twitter.

 

Zitten er geen addertjes onder het gras?

We informeren je zo volledig mogelijk in de beschrijving die bij het project staat. Je kan altijd terecht op onze privacy policy om meer te weten te komen over het privacybeleid van Iedereen Wetenschapper. Zit je met dringende vragen? Dan kan je contact met ons opnemen.

 

Wie zit er achter Iedereen Wetenschapper?

Iedereen Wetenschapper is een initiatief van Eos, maandblad over wetenschap, en de Jonge Academie, vereniging van jonge wetenschappers in Vlaanderen.