Ga op zoek naar 'kwalvormige' sterrenstelsels met een gasstaart en help het onderzoek naar het ontstaan en de evolutie van het heelal. 

Wat ga je doen?

Eerst ga je naar de website van het project Fishing for Jellyfish Galaxies. Links in het beeld zie je de foto's van de sterrenstelsels. Het is belangrijk dat je enkel focust op het sterrenstelsel dat je in het midden van het beeld kan zien. Rechts vragen de onderzoekers je of het sterrenstelsel symmetrisch of asymmetrisch is. Een asymmetrisch sterrenstelsel kan wijzen op een 'kwalvormig' sterrenstelsel. De onderzoekers zullen deze foto's verder opvolgen. Als je nog vragen hebt, kan je steeds terecht bij de Field Guide. 

Waarom doe je mee?

Sterrenstelsels kunnen een hele reeks van vormen aannemen. Ze bestaan uit gas en sterren en de vorm en verhouding daarvan kan sterk variëren. In sommige gevallen vormt het gas één lange staart die zich in één richting uitstrekt. Zulke sterrenstelsels lijken erg op een zwemmende kwal. Zulke 'kwalvormige' sterrenstelsels bewegen aan hoge snelheid door andere clusters van sterrenstelsels, waar ze een spoor van afval achterlaten. De onderzoekers vragen jouw hulp, omdat een paar mensenogen nog steeds beter is in het identificeren van zulke vormen dan een computer. Wil je meer weten over dit onderzoek? Dan kan je meer lezen op de blog van de onderzoekers. 

Wie kan meedoen?

Heb je een hart voor het heelal en een pc die verbonden is met het internet? Begrijp je Engels? Dan kan je meedoen aan Fishing for Jellyfish Galaxies. 

Wie organiseert het?

Fishing for Jellyfish Galaxies is een project van onder meer Callum Bellhouse. Hij is postdoctoraal onderzoeker aan het Museum voor Astronomische Observaties van Padua, Italië. Hij is gespecialiseerd in observationele astrofysica.