Als je Sea Hero Quest op je mobiele telefoon speelt, werk je mee aan het grootste onderzoek naar alzheimer ooit.

Wat ga je doen?

Download de game Sea Hero Quest, vul een korte vragenlijst in over je leeftijd, geslacht en land van herkomst en start het spel. Je loodst het vissersbootje Sea Hero op zee door doolhoven, je schiet fakkels af en je achtervolgt zeedieren. Je kan het bootje besturen door op je scherm te klikken. Naargelang het level wordt het spel steeds moeilijker.

Waarom doe je mee?

Onderzoekers van Alzheimer's Research UK krijgen dankzij alle gamers inzicht in het gemiddelde oriëntatievermogen van mensen met een verschillende achtergrond. Door die profielen wereldwijd in kaart te brengen, kunnen ze een test ontwikkelen waarmee ze dementie in een vroeg stadium kunnen opsporen. Want dementie gaat gepaard met een verminderd ruimtelijk oriëntatievermogen, waardoor patiënten soms verloren lopen en mijlenver van huis worden teruggevonden. Sinds de lancering van het spel in mei 2016 hebben al meer dan 2,4 miljoen mensen het gedownload. Het onderzoek is daarmee het grootste ooit naar dementie: in het lab zou het 9.400 jaar vergen om dezelfde hoeveelheid gegevens te verkrijgen. Uit de eerste resultaten blijkt dat onze vaardigheid om het spel te spelen afneemt met de leeftijd: spelers van 19 behalen een gemiddelde score van 74 procent, bij spelers van 75 is dat nog maar 46 procent. Mannen en vrouwen blijken andere strategieën te gebruiken om een volgend level te bereiken. En er zijn zelfs regionale verschillen: van de 193 landen waarin het spel tot nu toe werd gespeeld, blijken inwoners van noordelijk gelegen landen zoals Finland, Zweden, Noorwegen en Denemarken het best te scoren.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een smartphone.

Wie organiseert het?

Alzheimer’s Research UK, een Britse liefdadigheidsinstelling die onderzoek naar dementie financiert, nam het initiatief en werkte samen met gameontwikkelaar Glitchers en University College London en de University of East Anglia om het spel te ontwikkelen.