Laad een foto op van jezelf en laat anderen raden hoe oud je bent. Zelf doe je hetzelfde met foto's van anderen. Wetenschappers komen dankzij dit spel meer te weten over veroudering.

Wat ga je doen?

Op de website van AgeGuess raad je de leeftijd van andere spelers en laat hen raden hoe oud jij bent, aan de hand van een foto. Je kan ook foto’s toevoegen van jezelf van enkele jaren geleden of van familie en vrienden, om te zien welke leeftijd zij toegeschreven krijgen. Voor elke foto die je uploadt en elke leeftijd die je van de andere spelers raadt, krijg je 10 punten. Zo kan je in competitie gaan met andere spelers. Alle informatie die je geeft en het kopieerrecht van je afbeeldingen blijven natuurlijk vertrouwelijk.

Waarom speel je mee?

Het team achter AgeGuess bestudeert het verschil tussen hoe oud je lijkt en hou oud je echt bent. Als je er ouder uitziet, sterf je dan ook eerder? Is iemand van 50 beter in het raden van leeftijden dan iemand van 16? Zie je er heel je leven lang nog 10 jaar ouder uit, of verandert dit nog? Ook op deze vragen willen de onderzoekers een antwoord bieden. Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen die er ouder uit zien dan ze eigenlijk zijn, ook sneller sterven. En omgekeerd.

Wie kan meespelen?

Iedereen ouder dan 14 met een computer en internetverbinding.

Wie organiseert het?

Het AgeGuess-team bestaat uit twee onderzoekers: Ulrich Steiner, verbonden aan het Instituut voor Biologie, het Max Planck Odense Center en de universiteit van Zuid-Denemarken, en Dusan Misevic, verbonden aan Laboratory of Evolutive & Medical Molecular Genetic. Het idee ontstond toen Misevic een presentatie van Steiner bijwoonde, die sprak over het gebruik van vele vrijwilligers bij het verwerken van een grote hoeveelheid data. De twee wetenschappers sloegen daarop de handen in elkaar en ontwikkelden AgeGuess.