Bestudeer geluidsfragmenten van baby's en help wetenschappers die onderzoeken hoe taal ontstaat in verschillende culturen. 

Wat ga je doen?

Als je op deze link klikt, kun je meteen aan de slag nadat je een account hebt gemaakt. Je krijgt telkens een nieuw geluidsfragment waarin je een babygeluid hoort. Klik op play om het fragment af te spelen. Het is jouw taak om aan te duiden welk type geluid de baby maakt. Je kunt kiezen tussen 'canonical', 'non-canonical', 'laughing', 'crying', en 'junk'. Canonical vocalisations zijn geluiden waarbij de baby opeenvolgend zowel een klinker als een medeklinker gebruikt, 'baba' of 'dada', bijvoorbeeld. Bij non-canonical vocalisations maakt de baby geluiden zonder opeenvolgende (mede)klinkers, zoals 'aaah' of 'brrrr'. 

Waarom doe je mee?

Baby's gaan eerst een heleboel geluiden maken vooraleer ze echt leren praten. In de laatste fase, voor het echte praten begint, maken baby's een reeks geluidjes die telkens uit een klinker en medeklinker bestaan, zoals 'mama' of 'dada'. Hoe snel deze laatste fase begint en of dit gelinkt is met de taal die het kind spreekt, willen de onderzoekers met dit project graag onderzoeken. Ook willen ze weten of dit proces verschilt wanneer de baby een medische diagnose heeft, zoals autisme. Vandaag komt deze data voornamelijk van Amerikaanse baby's met een normale ontwikkeling. Met deze dataset hopen de onderzoekers een beter beeld te krijgen van baby's uit verschillende taalgebieden en culturen. De opnames werden gemaakt door baby's een hele dag een opname-apparaatje te laten dragen. Jij helpt mee om stukjes van deze opname te labelen. 

Wie kan meedoen?

Het project is in het Engels opgesteld, dus je spreekt best wat Engels. Ook heb je een computer nodig met werkende luidsprekers. Je pc moet ook verbonden zijn met het internet.

Wie organiseert het?

Het project Maturity of Baby Sounds wordt georganiseerd door onder meer Alejandrina Cristia. Zij is als onderzoeker sinds 2013 verbonden aan het Centre national de la recherche scientifique (CNRS) in Frankrijk. Ze onderzoekt de taalontwikkeling van baby's en volwassenen.