Welke diertjes krioelen er rond in jouw woonkamer? Geef je observaties door en help biologen om de diversiteit binnenshuis te bestuderen.

Wat ga je doen?

In de zomer hebben we er al wat meer last van dan in de winter, maar de ongewenste gasten in je huis kunnen soms ook nuttig zijn. Kruipt, vliegt of krioelt er binnenkort nog eens een diertje voorbij, maak er dan meteen een foto van. Maak een account aan op iNaturalist, upload je beeld en vul vervolgens enkele vragen in, zoals wat je denkt dat je gezien hebt, waar en wanneer je het diertje gezien hebt en enkele tags. Andere vrijwilligers kunnen jouw beeld dan verifiëren, net zoals jij hun beelden kan verifiëren. Uiteindelijk help je zo mee aan een heuse database van huiselijke bezoekertjes die biologen anders maar moeilijk kunnen bestuderen. 

Waarom doe je mee?

In het bestuderen van het leven op aarde zijn sommige regio's al wat meer bereikbaar dan andere. Denk maar aan de diepste delen van de oceanen of donkere, onbereikbare grotten. Minder evident is de fauna die bij mensen thuis leeft, een onderschatte bron van informatie volgens de onderzoekers. Door het bestuderen van kelders, zolders, huiskamers en badkamers hopen biologen nieuwe soorten te ontdekken die ze in het wild misschien minder snel tegen het lijf lopen.

Wie kan meedoen?

Je spreekt best een beetje Engels. Verder heb je een computer nodig die verbonden is met het internet, en een camera om foto's mee te maken.

Wie organiseert het?

Never Home Alone is een project van onder meer Rob Dunn. Hij leidt het Rob Dunn Lab en is professor Toegepaste Ecologie aan de North Carolina State University. In zijn lab bestudeert hij soorten die op het eerste zicht goed gekend zijn, maar die toch meer geheimen hebben dan biologen op het eerste zicht zouden denken. Hij helpt studenten en andere onderzoekers met projecten en eigen ontdekkingen en schrijft ook graag over de wereld rondom zich.