Voer je eigen stamboomonderzoek met behulp van experts en leer je voormoeders kennen. 

Wat ga je doen?

Je kunt je vanaf 2 maart hier inschrijven om je persoonlijk profiel aan te maken. Je vult hier je stamreeks langs moederlijke lijn aan. Hierbij krijg je ondersteuning van de webapplicatie en van de experts achter het project MamaMito. Je privacy wordt steeds gegarandeerd. De applicatie zoekt zelf naar verre maternale verwanten onder de deelnemers. Uiteindelijk worden bereidwillige verwanten samen uitgenodigd voor een analyse van hun mitochondriaal DNA, het erfelijk materiaal in mitochondriën dat iedereen enkel via de moeder overerft.

Waarom doe je mee?

Door mee te werken met MamaMito leer je stap voor stap je eigen voormoeders kennen. Via tips en praktijkvoorbeelden op de website leer je om zelf aan genealogisch onderzoek te doen zonder voorkennis. Het MamaMito-team helpt mee om jouw gegevens te valideren als je dat wil. De zelfgemaakte stamboom kun je afdrukken in een mooie lay-out en thuis aan de muur hangen of cadeau geven. Als er nog verre maternale verwanten meedoen aan het project, krijg je de mogelijkheid om hen te leren kennen. Bij het vinden van een verre verwant(e) maak je vervolgens kans om deel te nemen aan het mitochondriaal DNA onderzoek. Zo help je mee aan de uitbreiding van de huidige kennis binnen de biologie en geneeskunde.

Wie kan meedoen?

Ben je ouder dan 18 jaar en heb je een computer die verbonden is met het internet? Dan kun je meedoen met MamaMito. Het project loopt vanaf 2 maart 2020 tot en met 31 augustus 2020.

Wie organiseert het?

Maarten Larmuseau is als geneticus, bioloog en genealoog verbonden aan de KU Leuven en Histories vzw. Hij voert onderzoek naar genetisch erfgoed en genetische genealogie.

Ik doe mee

Reacties