Help mee om het cultureel erfgoed te beschermen door op zoek te gaan naar plunderplaatsen op satellietbeelden. 

Wat ga je doen?

We raden aan om eerst de tutorial te bekijken voor je begint aan het project GlobalXplorer. Het filmpje leert je hoe je via satellietbeelden plaatsen kan herkennen waar mogelijk plunderaars zijn langsgeweest. Dat zie je aan diepe, ronde gaten die je kan herkennen als een stippenpatroon. Dat komt omdat plunderaars nooit maar één gat graven, maar vaak blijven graven tot ze waardevolle voorwerpen gevonden hebben. De putten zijn vaak donkerder dan de omgeving. Je bekijkt satellietfoto's van archeologische vindplaatsen en duidt aan of er sporen van plundering te zien zijn of niet. Let op! Kleine bosjes kunnen soms sterk op plunderplaatsen lijken. 

Waarom doe je mee?

Archeologische schatten verdwijnen via plunderaars, die ze voor veel geld verkopen, van de radar van de wetenschap. Bovendien raakt de omgeving beschadigd door de putten die ze graven. Dankzij jouw medewerking, en die van vele andere burgerwetesnchappers, krijgen archeologen meer inzicht in de plunderingen en kunnen ze manieren bedenken om het erfgoed beter te beschermen.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer en internetverbinding die een mondje Engels begrijpt.

Wie organiseert het?

Archeoloog Sarah Parcak is het brein achter GlobalXplorer. Ze studeerde aan Yale en Cambridge, is lid van de Society of Antiquaries en van National Geographic. In 2016 won ze de TED Prize. Parcak werkt aan archeologische projecten in Egypte.