Steeds meer burgers willen actief bijdragen aan het verbeteren van onze luchtkwaliteit. Dat is niet verwonderlijk; het lijkt wel alsof de wolken boven de stad elke dag wat grijzer kleuren. Zelf de luchtkwaliteit meten is tegenwoordig erg eenvoudig. Iedereen kan vandaag makkelijk een sensor bouwen en data verzamelen voor verder onderzoek. Ook zijn er talloze projecten waar je je voor kan inschrijven om te helpen met meten. Hier vind je een overzicht van alle projecten over luchtkwaliteit.

Luchtkwaliteit meten is weten

In Brussel kan je meedoen met InfluencAir. Je kan je sensor op eigen houtje bouwen volgens deze handleiding  en meteen beginnen meten bij je thuis. Als je minder technisch bent aangelegd kan je naar één van de tweewekelijkse meet-ups komen in BeCentral, vlak boven het treinstation Brussel-Centraal. Je werkt hier samen met andere vrijwilligers van verschillende achtergronden en kan ook bijdragen aan andere boeiende projecten. De data van de meet-ups vind je hier. Woon je niet in maar rond Brussel? Dan kan je meedoen met Fijn Stof in de Rand. Je bouwt dan ook je eigen sensor voor zo'n 35 euro. 

In Leuven kan je je inschrijven voor LeuvenAir. Ook hier kan je kiezen of je zelf je sensor  bouwt, of je aansluit bij Civic Lab Leuven  en naar één van de tweewekelijkse Civic Hack Nights komt. Woon je in Gent? Dan kan je deelnemen aan GentenAir. Ben je benieuwd naar welke resultaten je kan bereiken door mee te doen? Lees dan hier wat de burgers en onderzoekers samen hebben bereikt met het AIRbezenproject in Oost-Vlaanderen. Woon je in het Waasland en wil je graag de lucht in je omgeving onderzoeken? Schrijf je dan in voor Wase Lucht. In dit project kan je eveneens zelf je sensor bouwen en de resultaten zijn voor iedereen beschikbaar. In Hasselt wordt momenteel de luchtkwaliteit gemeten in het project HasselAir. Je kan het verloop van het project en de resultaten hier volgen.

In Nederland kan je je als inwoner van Rotterdam, Schiedam en Utrecht inschrijven om zelf de luchtkwaliteit te onderzoeken. En op de site van HackAIR vind je een app die je vertelt hoe het met de luchtkwaliteit is gesteld en hoe je zelf een sensor bouwt om te meten. 

Waarom de luchtkwaliteit bestuderen?

Vervuilde lucht maakt wereldwijd veel stille slachtoffers. Negen op de tien mensen ademt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vervuilde lucht in. Jaarlijks sterven 4,2 miljoen slachtoffers aan de gevolgen van fijn stof in de buitenlucht. Luchtvervuiling kan immers hart- en vaatziekten, beroertes, astma, chronische bronchitis en bepaalde vormen van kanker veroorzaken. Dat komt omdat de kleine vervuilende deeltjes in ons lichaam terechtkomen en in onze longen blijven plakken of beschadigingen en verstoppingen veroorzaken in onze bloedcirculatie. Deze kleine vervuilende deeltjes worden uitgestoten door het verkeer, door fabrieken en door landbouw. Door de luchtkwaliteit te meten op allerlei verschillende plekken kunnen de mogelijke oorzaken van luchtvervuiling worden gevonden en gestopt.