Steeds meer burgers willen actief bijdragen aan het verbeteren van onze luchtkwaliteit. Dat is niet verwonderlijk; het lijkt wel alsof de wolken boven de stad elke dag wat grijzer kleuren. Zelf de luchtkwaliteit meten is tegenwoordig erg eenvoudig. Iedereen kan vandaag makkelijk een sensor bouwen en data verzamelen voor verder onderzoek. Ook zijn er talloze projecten waar je je voor kan inschrijven om te helpen met meten. Hier vind je een overzicht van alle projecten over luchtkwaliteit.

Luchtkwaliteit meten is weten

In Brussel kan je meedoen met InfluencAir. Je kan je sensor op eigen houtje bouwen volgens deze handleiding  en meteen beginnen meten bij je thuis. Als je minder technisch bent aangelegd kan je naar één van de tweewekelijkse meet-ups komen in BeCentral, vlak boven het treinstation Brussel-Centraal. Je werkt hier samen met andere vrijwilligers van verschillende achtergronden en kan ook bijdragen aan andere boeiende projecten. De data van de meet-ups vind je hier.

In Leuven kan je je inschrijven voor LeuvenAir. Ook hier kan je kiezen of je zelf je sensor  bouwt, of je aansluit bij Civic Lab Leuven  en naar één van de tweewekelijkse Civic Hack Nights komt. In Gent kan je meedoen met ADEM, waar je met mobiele sensoren de luchtkwaliteit meet vanop je fiets. Is het meten met sensoren niets voor jou, dan kan je ook bijdragen door een survey in te vullen voor het PASTA-project. Ben je benieuwd naar welke resultaten je kan bereiken door mee te doen? Lees dan hier  wat de burgers en onderzoekers samen hebben bereikt met het AIRbezenproject in Oost-Vlaanderen.

In Nederland kan je je als inwoner van Amersfoort inschrijven voor Meet je Stad!. Hier kan je niet enkel sensoren en meetkastjes bouwen om de luchtkwaliteit en luchtvochtigheid te onderzoeken, maar ook de bloeitijden van planten inventariseren. Wil je als Nederlander meedoen aan andere projecten over luchtkwaliteit, dan vind je hier een handig overzicht.

Waarom de luchtkwaliteit bestuderen?

Vervuilde lucht maakt wereldwijd veel stille slachtoffers. Negen op de tien mensen ademt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vervuilde lucht in. Jaarlijks sterven 4,2 miljoen slachtoffers aan de gevolgen van fijnstof in de buitenlucht. Luchtvervuiling kan immers hart- en vaatziekten, beroertes, astma, chronische bronchitis en bepaalde vormen van kanker veroorzaken. Dat komt omdat de kleine vervuilende deeltjes in ons lichaam terecht komen en in onze longen blijven plakken of beschadigingen en verstoppingen veroorzaken in onze bloedcirculatie. Deze kleine vervuilende deeltjes worden uitgestoten door het verkeer, door fabrieken en door landbouw. Door de luchtkwaliteit te meten op allerlei verschillende plekken kunnen de mogelijke oorzaken van luchtvervuiling worden gevonden en gestopt.