Doe mee met C-BARQ, een grote studie naar hondengedrag, en leer je huisdier beter kennen. 

Wat ga je doen?

Je meldt je aan via de website en maakt een account. Je geeft aan of je een puppy, servicehond (zoals een blindengeleidehond) of gewoon een hond als huisdier hebt. Daarna geef je de naam, het ras, het geslacht en de leeftijd. Ook wordt gevraagd naar de reden waarom je je hond hebt gekocht, of je ooit al eerder een hond had en of je nog andere huisdieren hebt. Na deze introductie begint het echte werk en krijg je vragen over het specifieke gedrag van je dier. In totaal bestaat de lijst uit 100 vragen die je normaal gezien op een kwartier tijd zou moeten kunnen beantwoorden.

Waarom doe je mee?

Het project C-BARQ (Canine Behavioral Assessment and Research Questionnaire) wil informatie verzamelen van professionals, trainers en hondenliefhebbers over het gedrag en het temperament van verschillende hondenrassen. Het is de eerste keer dat er onderzoek gebeurt naar zoveel verschillende hondenrassen. De informatie die het project oplevert, zal beschikbaar worden gesteld aan dierenasielen, dierenartsen, fokkers en andere instanties die met honden werken en geïnteresseerd zijn in specifieke gedragsproblemen. Ook zal de database voor een korte periode toegankelijk zijn voor gewone hondenliefhebbers om hun hond te vergelijken met die van de andere deelnemers.

Wie kan meedoen?

Alle hondeneigenaars die een mondje Engels begrijpen.

Wie organiseert het?

James A. Serpell is de hoofdonderzoeker van C-BARQ. Hij is promovendus aan de universiteit van Pennsylvania en gespecialiseerd in het gedrag van dieren en de interactie tussen dier en mens.