Bekijk foto's van chimpansees en kom meer te weten over hun gedrag en de menselijke evolutie.

Wat ga je doen?

Je gaat naar deze website en krijgt screenshots van video's van chimpansees te zien. Op je scherm krijg je telkens 9 beelden, die je van dichtbij kan onderzoeken wanneer je erop klikt. Heb je een aap gespot, dan krijg je de volledige video te zien. Jij moet aanduiden of je nog andere dieren ziet. Is dat het geval, dan duid je de soort en hun gedrag aan. Bij de chimpansees zeg je ook van welk geslacht de dieren zijn. Ben je niet zeker van een dier, dan mag je je beste gok invullen, want de video's worden door veel mensen bekeken en gecorrigeerd. Je kan de apen zelfs namen geven, zodat andere gebruikers ze ook makkelijk kunnen terugvinden. De video's zijn gemaakt door verschillende cameravallen in Afrika. 

Waarom doe je mee?

Studies over menselijke evolutie focussen vaak op fossielen en andere resten die onze vroege voorouders hebben nagelaten. Wat weinig onderzoekers beseffen, is dat we ook gewoon naar onze neefjes kunnen kijken: de chimpansees, die van West- en Centraal-Afrika hun thuis hebben gemaakt. Hoewel bonobo's nog wat dichter bij de mens staan, kunnen chimpansees een goed beeld geven over hoe vroegere mensensoorten zich gedroegen en evolueerden. Er wordt aangenomen dat onze mentale capaciteiten sterk ontwikkelden toen we meer gingen jagen, vlees eten en gereedschap gingen gebruiken. Af en toe vertonen chimansees in wilde populaties soortgelijk gedrag, wat ons een goed idee kan geven over de evolutie van onze eigen soort.

Wie kan meedoen?

Iedereen kan meedoen. Het enige wat je nodig hebt is een computer met internetverbinding.

Wie organiseert het?

Christophe Boesch is hoofdonderzoeker van Chimp&See. Hij is professor en directeur van het Departement Primatologie van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Duitsland. Hij bestudeert al 40 jaar aapsoorten verspreid over Afrika. Hij is oprichter van de Wild Chimpansee Foundation en auteur van verschillende populaire boeken.