Meet de luchtkwaliteit in Gent
Hoe is de luchtkwaliteit bij jou in de buurt? Maak je eigen sensor en meet zelf fijn stof.
Wat ga je doen?
Je gaat fijn stof meten met je eigen luchtsensor. Hiervoor kun je aansluiten bij een workshop van het project Gentenair. In samenwerking met het Gents MilieuFront organiseren zij regelmatig bijeenkomsten waar je meer leert over luchtvervuiling en zonder moeite je fijnstofsensor bouwt. Die kun je buiten op een vaste plaats ophangen bij je thuis, op school of op het werk. Als je wilt kun je de sensor ook op je eentje bouwen met de boodschappenlijst en handleiding die je op de website vindt. Gentenair leent ook draagbare sensoren uit voor persoonlijk gebruik en educatieve doelstellingen.
Waarom doe je mee?
Luchtvervuiling is slecht voor onze gezondheid, de natuur en het klimaat. Fijn stof is een verzamelnaam voor zeer kleine deeltjes die in de lucht zweven. De belangrijkste bronnen zijn houtverbranding, verkeer, landbouw en industrie. Fijn stof verergert bestaande gezondheidsproblemen en leidt tot hart- en vaatziekten, kanker en vroegtijdige sterfte. De overheid monitort de luchtkwaliteit met officiële meetstations, maar in aanvulling hierop kan iedereen zelf fijn stof meten. Zo kunnen we de uitstoot door lokale bronnen, zoals houtverbranding in kachels, beter in kaart te brengen. Door zelf te meten krijg je ook meer inzicht in de luchtkwaliteit.
Wie kan meedoen?
Iedereen kan meedoen. Je hoeft niet in Gent te wonen om een workshop te volgen. De sensor heeft toegang nodig tot een draadloze verbinding met het internet (Wifi). Een sensor bouwen via Gentenair kost 44 euro. Woon je verder weg, dan kun je mogelijk aansluiten bij soortgelijke initiatieven zoals Leuvenair, Influencair, Wase Lucht, HASSELair of Luchtpijp.
Ik doe mee
Reacties