Wetenschappers zoeken koortsachtig naar een remedie tegen het corona-virus. Via de game FoldIt kan jij hen – spelenderwijs – helpen.

Wat ga je doen?

Eerst moet je de FoldIt-applicatie downloaden. Er is een Windows-, Mac- en Linuxversie. Daarna kan je starten met de game. Eerst los je een aantal basispuzzels over eiwitvouwen op, maar daarna kan je aan de coronapuzzel beginnen. Als speler kan je een nieuw eiwit creëren dat zich aan de zijketens van het coronavirus bindt en op deze manier de interactie met menselijke receptoren blokkeert. Bij een goede oplossing krijg je een heleboel punten en daarna kan je ook aan andere puzzels beginnen.

Waarom doe je mee?

Coronavirussen hebben een spike-eiwit of sleuteleiwit op hun oppervlak. Dat eiwit kan zich binden aan een receptoreiwit van menselijke cellen. Zodra deze verbinding tot stand komt, kan het virus de menselijke cel besmetten en kopieën maken. Als onderzoekers een eiwit ontwikkelen dat zich bindt aan het corona-sleuteleiwit kan de interactie met menselijke cellen geblokkeerd worden. Daardoor wordt een besmetting voorkomen. Aan de hand van FoldIt kan jij een handje helpen, onderzoekers analyseren immers de oplossingen met de hoogste scores om het coronavirus te bestrijden.

Wie kan meedoen?

Voorkennis in biologie is handig voor FoldIt, maar geen vereiste. Verder heb je alleen een computer of laptop en een goede internetverbinding nodig. Een mondje Engels verstaan komt ook van pas.

Wie organiseert het?

Biochemicus David Baker van de universiteit van Washington ontwikkelde de eerste versie van FoldIt in 2008.