Heb je een tekenbeet opgelopen, meld dat dan en help mee om het risico op het oplopen van een tekenbeet in kaart te brengen. 

Wat ga je doen?

Je meldt jouw beet (of die van iemand die je kent) op de website (voor Nederland of België), of via de gratis app en vult anoniem een korte vragenlijst in over de omstandigheden. Je geeft je postcode in of duidt de locatie aan op een kaart. Als je dat wil, kan je je (voor België) opgeven om als vaste deelnemer beten te melden. Dan krijg je automatisch elke maand een mailtje met de vraag of je nieuwe beten hebt opgelopen en of je nog gevolgen draagt van de eerste beet. 

Waarom doe je mee?

Tien tot twintig procent van de teken in België en Nederland draagt de bacterie die de ziekte van Lyme uitlokt. Het is een ernstige aandoening die, als je er op tijd bij bent, wel te behandelen valt. Dankzij jouw deelname kunnen de Belgische en Nederlandse overheid een kaart met risicogebieden opstellen. Zo weet je waar en wanneer je een oogje in het zeil moet houden.Wetenschappers gaan aan de slag met de data om onder meer de risicofactoren te onderzoeken. 

Wie kan meedoen?

Iedereen die in België of Nederland een tekenbeet heeft opgelopen of iemand kent met een beet.

Wie organiseert het?

Voor België is dat de dienst Epidemiologie van Infectieziekten van Sciensano. In Nederland is dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), samen met Wageningen University, het Academische Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, Radboud UMC, het Gelre ziekenhuis Apeldoorn, De Natuurkalender en Natuurbericht.nl