Tel op 20 mei het verkeer in je straat en breng mee in kaart of het verkeer in Vlaanderen duurzamer wordt.

Wat ga je doen?

Je registreert je via de website van het project. Hier vind je de link naar de speciale 'tel'-app of het papieren telformulier. Op donderdag 20 mei van 17 tot 18 uur ga je een uur lang noteren welk verkeer er in jouw straat langskomt. Voetgangers, fietsers of auto's, je noteert ze allemaal. Dit vul je in via de app of het formulier. Daarnaast vul je een bevraging in naar de verkeersleefbaarheid: hoe ervaart jouw straat de corona-maatregelen?

Waarom doe je mee?

Straatvinken wil tot 2030 de evolutie van het verkeer in de straten in kaart brengen. Hiermee willen ze mogelijks de shift naar duurzamer vervoer makkelijker maken. Meer informatie, evenals de telresultaten van de eerste editie van mei 2020, kun je hier vinden. Straatvinken gaat door tijdens de coronacrisis, omdat de onderzoekers ervan overtuigd zijn dat de telresultaten ook nu relevant zullen zijn. Een vergelijking tussen het verkeer in de straten met of zonder coronamaatregelen wordt op die manier mogelijk.

Wie kan meedoen?

Iedereen die in Vlaanderen woont, kan meedoen. Via de website kun je ook zien of jouw straat al meedoet.

Het Straatvinken project is een samenwerking tussen dr Huib Huyse (HIVA-KULeuven) en prof dr Thomas Vanoutrive (Universiteit Antwerpen). 

Wie organiseert het?

Huib Huyse is hoofd van de onderzoekersgroep Duurzame Ontwikkeling aan het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA-KU Leuven). Naast onderzoek over internationale thema’s is hij sinds 2015 actief op het vlak van burgerwetenschappen.

Ik doe mee

Reacties