Help mee om de unieke collectie van Plantentuin Meise te digitaliseren en kom meer te weten over 1 van de grootste herbaria ter wereld.

Wat ga je doen?

Op de projectwebsite krijg je beelden van herbariumspecimens te zien. Plantenmateriaal wordt na het verzamelen in de natuur gedroogd en samen met de verzamelgegevens bewaard in het archief van de Plantentuin. Zo wordt een groot deel van de Belgische flora vertegenwoordigd. Het is jouw taak om de etiketgegevens in te vullen in de juiste velden. Deze etiketgegevens bevatten onder meer de naam van de verzamelaar, de verzamelplaats, de datum van het verzamelen en de wetenschappelijke naam van de plant. De handleiding kan je in vier talen terugvinden op de website. 

Waarom doe je mee?

Het doel van dit project is om de volledige Belgische herbariumcollectie te digitaliseren via DoeDat. Dat zijn zo'n 300.000 specimens. De etiketten die bij elk specimen behoren bevatten een schat aan informatie. Ze vormen samen met het gedroogde plantenmateriaal het archief van het leven op aarde en spelen daarom een belangrijke rol bij het begrijpen, ontdekken en behouden van de Belgische biodiversiteit.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer en internet kan meehelpen om het herbarium te digitaliseren.

Wie organiseert het?

Het project wordt georganiseerd door de Plantentuin zelf. Het herbarium van de Plantentuin Meise bevat bijna 4 miljoen objecten en behoort daarom bij de 20 grootste ter wereld. Naast  herbariumspecimens bevat de collectie nog andere interessante deelcollecties waaronder  veldnotities, microscopische preparaten, botanische curiositeiten, DNA stalen, enzoverder.