Kerst: een periode van plezier en goede voornemens. Beide kan je combineren door tussen het kerstdiner en de nieuwjaarschampagne jouw bijdrage te leveren aan de wetenschap. 

Terwijl de dagen op het noordelijk halfrond korter, kouder en donkerder worden, kan de verveling binnenshuis snel toeslaan. Vul je vakantie dit jaar eens met wetenschap in plaats van met de gebruikelijke kerstfilms aan het haardvuur. Er zijn allerlei hartverwarmende wetenschappelijke onderzoeken die wachten op jouw bijdrage. Een greep uit het aanbod. 

Biologie voor beginners

Wil je graag als bioloog aan de slag? Dan kan je het bloed van resusaapjes onderzoeken via Monkey Health Explorer. Je krijgt bloeduitstrijkjes te zien waarin jij de types van witte bloedcellen moet tellen. Door de resultaten te analyseren gaan de onderzoekers na welk effect de gezondheid van de resusaapjes heeft op hun persoonlijkheid. Zo zijn we weer een stapje dichter bij het ontrafelen van hoe onze genen ons gedrag beïnvloeden. Nog een project met apen is Chimp&See, dat zich situeert op het Afrikaanse continent. Hier kan je het gedrag van chimpansees bestuderen via video's gemaakt met cameravallen. Heb je de smaak te pakken, dan kan je zelfs individuele chimpansees volgen en namen geven. De onderzoekers van Chimp&See willen achterhalen hoe de oudste mensachtigen zich gedroegen. Chimpansees zijn perfect voor deze taak, omdat ze onze dichtst nog levende verwanten zijn. Uit de resultaten van dit onderzoek kunnen we hopelijk nagaan uit welk evolutionair scenario de moderne mens ontstond, want hier bestaat nog heel wat onduidelijkheid over.

Ben je niet zo'n fan van apenstreken, dan kan je bij PELIcams terecht. Hier krijg je plaatjes van pelikanen op het Gunnison-eiland in het Amerikaanse Great Salt Lake te zien. Jij moet op elke foto beschrijven wat je ziet. Zowel pelikanen, hun eieren en jagende zoogdieren zoals coyotes mogen niet aan jouw oog ontsnappen. Het Gunnison-eiland is één van 's werelds grootste en belangrijkste broedplaatsen van deze Amerikaanse witte pelikanen. De vogels zijn echter gevoelig voor menselijke ingrepen, roofdieren en een veranderend klimaat. Door hun leefomstandigheden te bestuderen help je mee hen beter te beschermen. 

Via South Sudan Diversity Cam krijg je een unieke blik in het tropisch regenwoud van Zuid-Soedan. De foto's, waarop je allerlei unieke en bijzondere diersoorten kan spotten, zijn gemaakt met bewegingsgevoelige camera's. Het is jouw taak om de verschillende dieren aan te duiden. De veldgids, rechts in het scherm, helpt je daarbij. De onderzoekers  willen nagaan hoe gezond het ecosysteem in Zuid-Soedan is. Dat is een hele klus, aangezien de bevolking erg arm is en conflicten de wetenschappelijke vooruitgang in het land blokkeren. Zowel natuur als mens lijdt onder de vele oorlogen, jij kan helpen om de natuur te beschermen. 

Technologie en trends

Ben je graag als eerste mee met de allernieuwste trends en technologie? Dan kan je trend-tester worden en meehelpen om Vlaanderen te innoveren. Na je inschrijving word je opgenomen in de mailinglijst en kan je zelf kiezen aan welke projecten je graag meewerkt. De onderwerpen gaan van online shopping over slimme steden tot hernieuwbare energie en je kan zowel offline als online meedoen: bij sommige projecten vul je eenvoudig thuis een vragenlijst in, bij andere projecten word je uitgenodigd om een babbeltje te slaan met de onderzoekers of om te brainstormen met andere trend-testers. Ook imec City of Things bouwt mee aan een slimmere stad. Je wordt opgenomen in een groep van meedenkers en mag nieuwigheden uittesten in jouw stad. De innovaties variëren van rioleringen die communiceren met de brandweer over slimme magazijnen tot het in kaart brengen van de luchtkwaliteit. Voor City of Things moet je wel wonen in Antwerpen. 

Wil je de emotionele kant van computers bijschaven? Dan kan je deelnemen aan DeepMoji. Hier help je mee om een algoritme te ontwikkelen waardoor computers de gevoelens achter geschreven taal beter begrijpen. Dat doe je door drie berichten van je eigen Twitter-tijdlijn te analyseren. DeepMoji wil uiteindelijk ook een tool worden voor onderzoekers om racisme of cyberpesten op sociale media sneller op te sporen. 

Muggen en de burgeroorlog

Ben je geboeid door de Amerikaanse burgeroorlog? Dan kan je in de archieven van de Union-soldaten  duiken. Je krijgt scans van de officiële inschrijvingsdocumenten te zien van soldaten die meevochten met The Union Army tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Het is jouw taak om de Company Descriptive Book te digitaliseren, dat is de eerste kaart in het document van elke soldaat waarin de leeftijd, het geslacht, de uiterlijke kenmerken en andere persoonlijke informatie staat. De onderzoekers willen meer aandacht geven aan de Afro-Amerikaanse soldaten die hun leven gaven voor de Amerikaanse vrijheid.

Ten slotte kan je ook gamen tegen malaria, een veel voorkomende ziekte in Afrikaanse landen. Malaria wordt voornamelijk veroorzaakt door muggen, die de malaria-veroorzakende bacteriën van mens tot mens overdragen. Tijdens het spelen jaag je op vijf verschillende malariasoorten die verspreid voorkomen op de wereld. Je begint met Zuid-Amerika en reist zo verschillende continenten af, op zoek naar de bacteriën die de ziekte veroorzaken. Hierbij krijg je echte met malaria besmette cellen te zien. De onderzoekers achter Malariaspot willen een manier bedenken om het identificeren van de bacteriën makkelijker en accurater te laten verlopen. 

Wil je graag nog meer projecten ontdekken? Neem dan een kijkje op het platform Iedereen Wetenschapper. Met zoveel wetenschap heb je gegarandeerd een geslaagde kerstvakantie.