Onderzoek foto's van cameravallen in Afrika en kom meer te weten over het gedrag van de chimpansee, de dichtste nog levende verwant van de mens.

Wat ga je doen?

Via de projectwebsite krijg je telkens 9 screenshots te zien van video's die gemaakt zijn met cameravallen in Afrika. Je kan op eender welk beeld klikken om het nader te bestuderen. Zie je een dier op één van de foto's, dan klik je op 'I see something!', en anders op 'Nothing here'. Heb je een dier gespot, dan krijg je vervolgens de volledige video te zien. Als het dier opduikt, dan druk je op 'Add annotation'. Hierna geef je meer informatie over welke diersoort je hebt gezien, welk gedrag het dier vertoont en, in het geval van chimpansees, welk geslacht en welke leeftijd de aap heeft. Spot je meerdere dieren, dan druk je meermaals op 'add annotation'. Heb je de smaak te pakken, dan kan je individuele chimpansees volgen en zelfs namen geven.

Waarom doe je mee?

Wanneer evolutiebiologen menselijk gedrag bestuderen doen ze dit meestal aan de hand van de fossielen van onze voorouders. Een andere prima manier om meer over ons verleden te weten te komen, is het bestuderen van onze dichtste nog levende verwanten, de chimpansees. Aangezien chimpansees en mensen zo op elkaar lijken, kunnen ze ons meer vertellen over hoe de oudste hominiden (mensachtigen) leefden en zich gedroegen. Zo kunnen biologen achterhalen volgens welk evolutionair scenario de moderne mens ontstond.

Wie kan meedoen?

Je spreekt best een bescheiden mondje Engels om mee te kunnen doen aan dit project. Ook ben je in het bezit van een computer die verbonden is met het internet.

Wie organiseert het?

Chimp&See is een project van onder meer Christophe Boesch, professor en directeur van het Primatologiedepartement van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Duitsland. Boesch bestudeert reeds 40 jaar Afrika's apen en richtte het Tai Chimpanzee Project op in Ivoorkust en het Loango Ape Project in Gabon. Ook is hij de oprichter en voorzitter van de Wild Chimpanzee Foundation dat chimpansees beschermt.