Kijk op een heldere avond naar de hemel, observeer sterren en help mee met onderzoek naar lichtvervuiling.

Wat ga je doen?

Eerst download je de gratis app van SPOTTERON. Op dit platform kan je je observaties doorgeven. Hierna maak je een account aan en log je in. Je kan de app dan meteen gebruiken. Wanneer je de app opent, zie je op het startscherm jouw locatie op de kaart, waar ook de observaties van andere gebruikers zijn aangeduid. Om een nieuwe 'spot' toe te voegen klik je op het plus-symbool. Je maakt dan een mooie foto van de nachthemel, die andere gebruikers ook te zien zullen krijgen. Wanneer je op 'save' klikt, wordt jouw observatie toegevoegd aan de kaart. Je kan meer informatie vinden in de handleiding

Waarom doe je mee?

Kunstlicht zorgt ervoor dat we minder sterren aan de hemel zien. Door deel te nemen aan het Star-Spotting Experiment, help je mee om een unieke kaart te ontwikkelen die de verdeling en variatie in lichtvervuiling overzichtelijk weergeeft. Zo kunnen wetenschappers bijvoorbeeld de impact van lichtvervuiling bestuderen op planten en dieren, maar ook jij kan zo binnenkort de beste plaats uitzoeken om sterren te spotten.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een smartphone.

Wie organiseert het?

Het Star-Spotting Experiment van SPOTTERON is een project van de non-profit organisatie Public & Science, het National Resource Center for Physics Education, de Universiteit van Lund, de Universiteit van Kristianstad, het Zweede National Space Agency en de twee wetenschappelijke Zweedse instituten House of Science en Umevatoriet.