Waar gingen mensen vroeger aan dood? Onderzoek een Antwerps doodsoorzakenregister uit de periode 1820-1946.

Wat ga je doen?

Je maakt eerst een account aan op VeleHanden. Hierna kan je aan het project beginnen. Klik hier om naar de webpagina te gaan. Je kunt uit drie activiteiten kiezen. Je kan helpen om de gegevens uit het handgeschreven doodsoorzakenregister in een digitale databank in te geven via het crowdsourcingplatform Vele Handen. Je kiest zelf hoeveel tijd je hieraan wil besteden. Dat kan eenmalig, af en toe een half uurtje of regelmatig meerdere uren per week. Je kan ook gegevens analyseren, waarbij je de ingevoerde gegevens controleert of koppelt aan andere databanken. Met onderzoekers van de universiteiten van Antwerpen en Gent kan je ook meewerken aan de vele analyses van de verzamelde data. Ten slotte kan je ook meehelpen met de communciatie: je maakt videofilmpjes over de vorderingen van het project, schrijft artikels voor de nieuwsbrief of helpt mee om vrijwilligersactiviteiten te organiseren. 

Waarom doe je mee?

Wil je meer weten over cholera, tuberculose, de Spaanse griep, kanker of andere doodsoorzaken in de 19de en 20ste eeuw? Wil je achterhalen wie toen de slachtoffers van epidemieën waren? Of waar mensen aan dood gingen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog? Dan is dit onderzoek naar doodsoorzaken in Antwerpen iets voor jou. Na afloop wordt de databank voor iedereen toegankelijk via de website van het stadsarchief Antwerpen. Daar zal je de databank op naam, doodsoorzaak, overlijdensdatum en andere kenmerken kunnen doorzoeken. De databank waaraan je meewerkt, zal het mogelijk maken om gezondheidsontwikkelingen doorheen de tijd te bestuderen. Op die manier steunt het project S.O.S. Antwerpen het wetenschappelijk onderzoek naar ziekte en sterfte in Vlaanderen en kan er onderzoek worden gedaan naar de historische ongelijkheden in gezondheid naargelang beroep, afkomst, leeftijd en geslacht.

Wie kan meedoen?

Iedereen, ook wie niet in Antwerpen woont. Je hebt alleen een computer met internetverbinding nodig. Ervaring met het lezen van oude handschriften is nuttig maar niet noodzakelijk. 

Wie organiseert het?

Isabelle Devos is historica en demograaf. Ze is als professor verbonden aan de Vakgroep Geschiedenis en het Queteletcentrum voor Kwantitatief Historische Onderzoek van de Universiteit Gent.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties