Reis virtueel naar Mars, zoek naar kraters en je helpt wetenschappers om te achterhalen hoe oud bepaalde gebieden zijn op het oppervlak van de rode planeet. 

Wat ga je doen?

Op de website krijg je eerst instructies. Vervolgens krijg je foto's van het Marsoppervlak te zien. Zie je kraters - wat meestal het geval is - dan klik je op ‘Craters present’. Zie je er geen, maar heb je wel iets anders bijzonders opgemerkt, dan klik je op ‘Interesting Feature’. Je moet ook telkens het middelpunt van de kraters aangeven. Je bekijkt zoveel of weinig foto's als je wil.

Waarom doe je mee?

Je krijgt een gratis virtuele rondleiding op Mars. En je helpt onderzoekers. Door de kraters, het resultaat van inslaande meteorieten, te bestuderen, achterhalen zij de leeftijd van bepaalde geologische gebieden op de planeet. Mars heeft een dunne atmosfeer, en is dus veel minder beschermd tegen inslagen dan de aarde. Bovendien heeft ze weinig last van weersomstandigheden of geologische activiteit zoals aardverschuivingen. Eenmaal een krater, voor altijd een krater, dus. Hoe meer kraters er te bespeuren zijn in een bepaald gebied, hoe ouder het gebied in kwestie dus is. Omdat er erg veel foto's voorhanden zijn, kan NASA de hulp van vrijwilligers goed gebruiken. Zo kan het onderzoek veel sneller van start gaan.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer met internetverbinding en een basiskennis Engels. Ook scholen kunnen meedoen. Leerkrachten vinden op de website meer informatie en educatief materiaal dat ze kunnen gebruiken in de klas.

Wie organiseert het?

Planet Four: Craters is een project van NASA Insight Mission, een initiatief van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.