Onderzoek botsingen in de beroemde deeltjesversneller van CERN en help de studie naar de meest fundamentele vragen in de wetenschap. 

Wat ga je doen?

Eerst surf je naar de website van het project. Dat kan je doen door hier te klikken. Je kan dan kiezen tussen 3 opdrachten. De wetenschappers raden je aan om ze in volgorde af te ronden. In opdracht 1 zal je 'Displaced Vertices' onderzoeken. Dit zijn sporen die langlevende deeltjes achterlaten. In opdracht 2 kijk je naar de signatuur die de bekende deeltjes (elektronen, muonen, fotonen, etc.) achterlaten in de ATLAS-detector. In opdracht 3 kijk je naar een paar fotonen waarbij je het Higgs-bosonverval onderzoekt en het verval van langlevende deeltjes, ver van het punt waarop ze gebotst zijn. In alle opdrachten zal je de beelden zien die gemaakt zijn door de ATLAS-detector en waarop je markeringen zal maken aan de hand van het kruisje of waar je sporen van deeltjes op moet vinden. Je leest best de Field Guide en Tutorial voor je begint aan alle opdrachten.

Waarom doe je mee?

De Large Hadron Collider (LHC) aan CERN is de krachtigste deeltjesversneller op onze planeet. In de 27 kilometer lange buizen worden protonen versneld tot de snelheid van het licht en tegen elkaar geknald. Daarbij komt een hele dierentuin aan andere deeltjes vrij, die ons meer leren over het ontstaan van het universum. De ATLAS-detector detecteert dit en maakt beelden van de botsingen, die jij mee zal onderzoeken. Door te kijken naar het allerkleinste, help jij mee om de fundamentele vragen van deeltjesfysici op te lossen.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een pc die verbonden is met het internet kan meedoen. Je begrijpt best wel goed Engels, want het project is volledig in het Engels opgesteld.

Wie organiseert het?

Dit project wordt georganiseerd door onder meer Christine Kourkoumelis. Zij is leider van het New Particle Search-project van LHC. Ze is emeritus-professor Fysica aan de National and Kapodistrian University van Athene (Griekenland) en lid van het Directorat of the Institute of Accelerating Systems and Applications (IASA). Al meer dan 30 jaar werkt ze mee aan de natuurkundige experimenten aan CERN en Fermilab.