Niet al je lokale buurtwinkels, fietsenstallingen of favoriete cafés zijn terug te vinden op de kaart. Help mee om de gegevens van jouw omgeving aan te vullen op de wereldkaart via Open Street Map.

Wat ga je doen?

Je registreert je eerst via deze link. Vervolgens kan je zelf je eigen bijdrage leveren aan de wereldkaart. Een gps is handig, maar niet noodzakelijk. Je kan je ook baseren op luchtfoto's of andere methoden om gegevens te verzamelen. Vervolgens druk je op 'kaart bewerken' op de website  van Open Street Map om je nieuwe gegevens toe te voegen, samen met de tags. Je kan ook andere incorrecte gegevens bewerken en wijzigen. Je kan eveneens een handige app genaamd StreetComplete downloaden om gegevens aan de kaart toe te voegen, uit te breiden of te wijzigen. De app is geschikter voor beginners, want data toevoegen aan Open Street Map via de website vergt wel wat oefening. Op internet zijn talloze handleidingen gratis te raadplegen.

Waarom doe je mee?

Open Street Map is een wereldkaart die gratis beschikbaar en vrij te bewerken is voor iedereen en werd opgericht als alternatief voor commerciële kaartbedrijven, die hoge kosten aanrekenen voor hun diensten. Commerciële geografische data wordt namelijk door een kleine groep van gespecialiseerde bedrijven verzameld, waardoor het erg prijzig is om geodata in applicaties te verwerken. De data van Open Street Map is vrij te gebruiken, zonder dure licenties. Er werd tot op heden al meer dan 20 miljoen kilometer aan wegen in kaart gebracht door de Open Street Map-vrijwilligers. 

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer en internetverbinding kan meedoen, maar het maken van kaarten via de website van Open Street Map vergt wel wat oefening. Voor beginners is er de smartphone-applicatie.

Wie organiseert het?

Open Street Map is een project van Steve Coast. Coast is een Brits ondernemer die informatica heeft gestudeerd aan University College Londen. In 2004 begon hij met Open Steet Map, dat nu wordt beheerd door een gemeenschap van kaartenmakers over de hele wereld.