In deze online test moet je de echte auteurs onderscheiden van andere namen die niets met boeken te maken hebben. Op het einde van de test weet je meteen hoe goed jij de literaire wereld kent. Je kan onmiddellijk je vrienden uitdagen om het beter te doen.

Wat ga je doen?

Je krijgt in de online test 100 persoonsnamen te zien. 66 daarvan zijn echte schrijvers, de overige 34 hebben de onderzoekers uit willekeurige openbare namenlijsten gevist. De test neemt niet meer dan 5 minuten tijd in beslag. Na de test krijg je meteen je resultaat, dat je kan posten op Twitter of Facebook. Opgelet, de test is moeilijker dan je denkt. Bij de vorige editie in 2013 liepen er zelfs verschillende klachten binnen van deelnemers die het te moeilijk vonden. De makers gaven toen ook toe dat ze verrast waren door de lage scores: weinig mensen kenden meer dan 1000 auteurs. ‘Als iemand een boek per week leest, zit hij nog maar aan 50 boeken per jaar, dus ergens is het wel begrijpelijk’, zegt professor Marc Brysebaert, die de test mee ontwikkelde. De auteurstest wordt volgend jaar om deze reden wat makkelijker gemaakt.

Waarom doe je mee?

Je helpt de onderzoekers mee een beeld te vormen over hoeveel auteurs de Nederlanders en Belgen kennen. Het aantal auteursnamen dat je herkent is eveneens een goede voorspeller van je resultaten op spellings- en leestoetsen, zeggen de onderzoekers. Het is dan ook al langer bekend dat fervente boekenfans een rijkere woordenschat hebben dan mensen die boeken liever links laten liggen. De resultaten kunnen best verrassend zijn. Zo toonde de auteurstest in 2013 aan dat Herman Brusselmans in Vlaanderen de grootste naambekendheid heeft. Hij is zelfs bekender dan William Shakespeare en J.R.R. Tolkien.

Wie kan meedoen?

De onderzoekers zijn vooral op zoek naar deelnemers uit Nederland, maar Belgen zijn ook van harte welkom om mee te spelen.

 

Wie organiseert het?

Professor taalpyschologie Marc Brysbaert is hoofd van het Centrum voor Leesonderzoek van de UGent. Hij behoort tot het departement Experimentele Psychologie en heeft de woorden- en auteurstest mee ontworpen.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties