Hoe gingen moslims, christenen en joden met elkaar om tijdens de middeleeuwen in Spanje? Transcribeer historische teksten en duik in de Spaanse geschiedenis.

Wat ga je doen?

Eerst surf je naar de website van het project. Je kan dan op twee manieren deelnemen: door passages uit manuscripten te transcriberen, of door verschillende handschriften uit de 14de, 15de en 19de eeuw te digitaliseren. De werkwijze is steeds hetzelfde. Je krijgt links op je scherm de scans te zien van de historische teksen, die je dan rechts op je scherm kan overtypen. Je kan steeds inzoomen op de tekst. Je leest best ook de tutorial voor je eraan begint. 

Waarom doe je mee?

Het doel van het project Deciphering Secrets is om de relaties tussen de verschillende religies in het laatmiddeleeuwse en vroegmoderne Spanje te onderzoeken. Zowel joden, moslims als christenen dreven handel met elkaar. De bewijzen daarvan zijn te vinden in de manuscripten die je tijdens dit project transcribeert. De teksen bieden een unieke inkijk in hoe mensen met elkaar samenleefden en handel dreven. 

Wie kan meedoen?

Begrijp je Engels en houd je van geschiedenis? Dan kan je meedoen aan dit project. Je hebt enkel een pc nodig die verbonden is met het internet.

Wie organiseert het?

Deciphering Secrets is een project van Roger L. Martínez-Dávila. Hij is professor geschiedenis aan de Universiteit van Colorado in de Verendigde Staten en heeft een PhD in Europese middeleeuwse geschiedenis.