Maak foto's van spinnen in hun web en ontdek hoe goed ze zich kunnen aanpassen aan het stadsleven.

Wat ga je doen?

Eerst bereken je je tuinscore. Dat kan via deze link. Je kiest daarna je telmoment in de tuin, best wanneer er niet te veel regen en wind is. Je telt dan het aantal kruisspinnen die in het midden van hun web zitten en dus actief zijn. Probeer hierbij je volledige tuin te onderzoeken. Zo kan UGent de beste inschatting maken van de densiteit (aantal spinnen per vierkante meter). Idealiter doe je één telling overdag en eentje na zonsondergang wanneer het donker is, op dezelfde dag. Je geeft je telling door via de groene deelname-knop op de link. Je kan ook extra foto's sturen. 

Waarom doe je mee?

Net zoals andere dieren die leven in de stad moeten ook spinnen zich aanpassen. Zo moeten ze koel blijven in de zomerse hitte en onzichtbaar blijven voor roofdieren die wel eens een spin lusten. Steden kunnen gezien worden als 'levend laboratorium' waar evolutie in realtime plaatsvindt. Met het project willen de onderzoekers nagaan hoe spinnen zich aanpassen aan de uitdagingen van het stadsleven en welke impact dit leven op hun aantallen heeft. Er wordt in dit project uitsluitend op kruisspinnen gefocust. 

Wie kan meedoen?

Iedereen in Vlaanderen mag meedoen met SpinnenSpotter. Je hebt een smartphone nodig die uitgerust is met een camera om foto's te kunnen maken van de spinnen. 

 

Wie organiseert het?

Bram Vanthournout is bioloog aan de UGent en onderzoekt spinnen om evolutionaire vragen op te lossen.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties