Maak foto's van spinnen in hun web en ontdek hoe goed ze zich kunnen aanpassen aan het stadsleven.

Wat ga je doen?

Eerst installeer je de SpinnenSpotter-app op je smartphone, waarmee je foto’s kunt maken van spinnen en hun webben. Deze maak je het best met het kalibratiekaartje op de foto, waarop een lengtemaat en een grijsschaal staan. Zo is het mogelijk om de grootte van de spin of het web en de kleur te bepalen. De grijsschaal is nodig om te corrigeren voor lichtintensiteit. Het kalibratiekaartje kun je bestellen op de website of zelf afdrukken. Op de SpinnenSpotter-website kun je binnenkort ook je eigen foto’s en die van anderen analyseren waarbij je de kleur en lengte berekent. De tool om dit te kunnen doen wordt momenteel door de onderzoekers ontwikkeld en is actief tegen 2020. Foto’s die je nu al uploadt, zullen dan beschikbaar zijn voor analyse. Een interactieve kaart zorgt ervoor dat de resultaten toegankelijk zijn voor iedereen die geïnteresseerd is.

Waarom doe je mee?

Net zoals andere dieren die leven in de stad moeten ook spinnen zich aanpassen. Zo moeten ze koel blijven in de zomerse hitte en onzichtbaar blijven voor roofdieren die wel eens een spin lusten. Steden kunnen gezien worden als 'levend laboratorium' waar evolutie in realtime plaatsvindt. Met het project willen de onderzoekers nagaan hoe spinnen zich aanpassen aan de uitdagingen van het stadsleven. Er wordt op 2 kenmerken gefocust: spinkleur en spinnenweb. Verwacht wordt dat stadsspinnen evolueren naar een lichtere kleur om hen te beschermen tegen de hitte en dat ze een web maken met kleinere mazen om efficiënter prooien te vangen. Door mee te werken help je mee om deze vraagstukken op te lossen. 

Wie kan meedoen?

Iedereen in Vlaanderen mag meedoen met SpinnenSpotter. Je hebt een smartphone nodig die uitgerust is met een camera om foto's te kunnen maken van de spinnen. 

Wie organiseert het?

Bram Vanthournout is bioloog aan de UGent en onderzoekt spinnen om evolutionaire vragen op te lossen.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties