Tel op 18 en 19 april de bijen op je balkon, terras of in je tuin tijdens de Nederlandse Bijentelling. 

Wat ga je doen?

Je telt het aantal bijen in je tuin of op je balkon of terras. Ga op 18 of 19 april een half uur buiten staan op een droog (het liefst zonnig) moment. Loop rustig een rondje door je tuin en noteer alle soorten en aantallen die je ziet. Dit vul je in via het telformulier op de website van het project Nederland Zoemt. Op deze website vind je ook een instructievideo en een overzicht van verschillende soorten bijen. Je kunt via die website ook het bijengidsje aanvragen als je meer wilt weten over bijen en de diverse soorten die er zijn. 

Waarom doe je mee?

Je draagt bij aan onderzoek naar hoe het gaat met de bij in Nederland. Bijen zijn van belang voor de bestuiving van verschillende plantensoorten. Op de website van het project vind je prakstische tips waarmee je de wilde bij kunt helpen, door het aanleggen van 'Bed&Breakfasts' bijvoorbeeld (het planten van voedselplanten en het aanleggen van nestgelegenheid).

Wie kan meedoen?

Iedereen met een tuin, balkon of terras in Nederland. 

Wie organiseert het?

Koos Biesmeijer is wetenschappelijk directeur van Naturalis Biodiversity Center en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar het functioneren van ecosystemen en ecosysteemdiensten. Hij is gespecialiseerd in onderzoek naar bijen en hoe zij bijdragen aan onze voedselproductie.

Ik doe mee

Reacties