Wil je graag op de eerste rij zitten tijdens een historisch misdrijf? Duik in gratiebrieven van het Rijksarchief en ontmoet de mensen van het ancien régime. 

Wat ga je doen?

Het Rijksarchief bewaart duizenden gratiebrieven, maar ondanks hun uitzonderlijke historische waarde zijn ze jammer genoeg nog nauwelijks ontsloten en bestudeerd. Het PARDONS-project brengt daar verandering in en maakt de gratiebrieven toegankelijk door ze te digitaliseren, te transcriberen en omschrijvingen toe te voegen. Je helpt in de eerste plaats met de transcriptie van zestiende en zeventiende-eeuwse genadebrieven (in Transkribus of in een tekstverwerker). In een volgend stadium van het project – voorzien vanaf de zomer van 2023 – kan je ook helpen met de correctie van transcripties, met gegevensinvoer of andere kleine taken die bij het project komen kijken.

Waarom doe je mee?

Genadebrieven zijn voor geschiedenisliefhebbers echte pareltjes. Een genadebrief is een officiële akte van de vorst die de (potentiële) straf voor een misdrijf kwijtschold. Het misdrijf, zoals verteld door de overtreder, staat vaak met veel details opgetekend. Je komt dus dicht bij de mensen van toen, hun leefwereld en emoties. Als je meedoet, draag je bij aan de ontsluiting van deze buitengewoon boeiende reeks documenten, die van belang is voor verschillende historische disciplines, in het bijzonder ook voor lokale historici en genealogen. Daarnaast ontwikkel je mee een vernieuwend tekstherkenningsmodel voor zestiende-eeuwse handschriften. Daarmee zullen grote reeksen vroegmoderne bronnen sneller en beter ontsloten kunnen worden.  

Wie kan meedoen?

Iedereen met interesse in levendige historische verhalen, voor (lokale) geschiedenis of voor paleografie. Kennis van paleografie is mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk. Je kan eenvoudig van thuis uit werken op zelfgekozen tijdstippen. Er is geen minimumvereiste. Je kan je via e-mail aanmelden bij gert.gielis@arch.be. Na aanmelding worden de handleiding met transcriptieregels en de nodige links (o.a. naar de centrale werkdatabank) toegestuurd. Het project loopt nog tot de zomer van 2025.

Wie organiseert het?

Historicus Gert Gielis is als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Rijksarchief in België.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties