Zie je een doodgereden egel, pad of duif? Geef deze verkeersslachtoffers door, en je helpt mee om de dodelijkste plekken in kaart te brengen. Met die gegevens kan de overheid vervolgens aan de slag om oversteekplaatsen voor dieren te voorzien.

Wat ga je doen?

Spot je een egel, duif, marter of ander dier dat slachtoffer is geworden van het verkeer op een Vlaamse weg, dan kan je je waarneming op twee manieren doorgeven aan Natuurpunt: via de website, waarbij je op een kaart aangeeft waar je het dier hebt gevonden, of via een gratis app met spraakherkenning. Dat laatste is handig als je achter het stuur zit. Als je geregeld onderweg bent, kan je ook trajectteller worden. Je geeft het traject op dat je vaak met de auto doet, bijvoorbeeld van je werk naar huis, en geeft dan meermaals per week je waarnemingen door. Je kan overigens ook een ander traject 'adopteren'. Op de website kan je alle binnengelopen meldingen ook zelf raadplegen. 

Waarom doe je mee?

Voor een heleboel diersoorten vormt het kruisen van een auto de voornaamste onnatuurlijke doodsoorzaak. Al deze verkeersslachtoffers voorkomen is onmogelijk, maar op de meest kritieke punten kunnen wel hekken, oversteekplaatsen of misschien zelfs ecoducten worden opgetrokken. Door jouw meldingen door te geven zorgt Natuurpunt voor een heldere kijk op de knelpunten. Zo kunnen we samen de beleidsmakers overtuigen om niet enkel het aantal menselijke, maar ook het aantal dierlijke verkeersslachtoffers naar beneden te helpen. Natuurpunt voert het project 'Dieren onder wielen' uit in opdracht van de Vlaamse overheid. 

Wie kan meedoen?

Iedereen die in Vlaanderen op de weg komt. 

Wie organiseert het?

Diemer Vercayie is wetenschappelijk medewerker bij Natuurpunt Studie. Hij begeleidt ook het project Muizenmeetnet en heeft expertise in dierensporen, zoogdieren, wildbeheer, ecologie en natuurbehoud.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties