Hoe donker is de nachtlucht bij jou? Download de gratis app op je iPhone en meet de lichtvervuilling in jouw stad.

Wat ga je doen?

Je downloadt de gratis DDQ Darkskymeter-applicatie op je iPhone. De applicatie gebruikt de camera op je toestel om de hoeveelheid licht te meten. Nachtelijk kunstlicht, veroorzaakt door menselijke activiteit, wordt ook wel lichtvervuiling of 'sky glow' genoemd. De applicatie biedt een weeroverzicht en zegt hoeveel bewolking er is, zodat je de metingen optimaal kunt uitvoeren. De onderzoekers willen met de app een alternatief bieden voor de zeer dure lichtmeters die normaal worden gebruikt. De gegevens die je toevoegt, worden uitsluitend gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Helaas is er geen Android-versie van de app beschikbaar, omdat Android-toestellen te uiteenlopende cameramodellen gebruiken. Een app ontwikkelen voor al die modellen zou de onderzoekers te veel geld kosten. 

Waarom doe je mee?

Lichtvervuiling is een probleem dat voornamelijk in steden voorkomt. Je hebt zelf al wel opgemerkt dat het in steden moeilijker is om 's nachts sterren te spotten dan op het platteland. Door mee te doen met DDQ Darkskymeter help je om de hoeveelheid lichtvervuiling globaal in kaart te brengen. Zo kunnen wetenschappers de effecten beter bestuderen. De applicatie is ook een goed hulpmiddel voor amateur-astronomen, om de donkerste plekjes uit te zoeken om naar de sterren te kijken. De resultaten zijn voor iedereen in realtime zichtbaar. 

Wie kan meedoen?

Als je in het bezit bent van een iPhone met werkende camera en internetverbinding, dan kan je meedoen met dit project.

Wie organiseert het?

DDQ Darkskymeter werd ontwikkeld door Norbert Schmidt en Harro Treur. Schmidt is een software-ontwikkelaar, Treur is een ingenieur. Allebei zijn ze amateur-astronomen die op zoek gingen naar een makkelijke manier om lichtvervuiling in kaart te brengen, zonder dure apparatuur.