Ga op zoek naar 'kwalvormige' sterrenstelsels met een gasstaart en help het onderzoek naar het ontstaan en de evolutie van het heelal. 

Wat ga je doen?

Eerst ga je naar de website van het project Cosmological jellyfish. Links in het beeld zie je de beelden van sterrenstelsels. Het is belangrijk dat je enkel focust op het sterrenstelsel dat je in het midden van het beeld kan zien. Ook belangrijk is dat je kijkt naar de vorm van het gas, dat als een paarse of oranje 'mist' rond de sterren hangt. De sterren zijn door de onderzoekers aangeduid met een cirkel. Rechts kan je aanduiden of het om een kwalvormig sterrenstelsel gaat. Als je nog vragen hebt, kan je steeds terecht bij de Field Guide. 

Waarom doe je mee?

Sterrenstelsels kunnen een hele reeks van vormen aannemen. Ze bestaan uit gas en sterren en de vorm en verhouding daarvan kan sterk variëren. In dit project wordt gefocust op de vorm van het gas. In sommige gevallen vormt het gas één lange staart die zich in één richting uitstrekt. Zulke sterrenstelsels lijken erg op een zwemmende kwal. De onderzoekers vragen jouw hulp, omdat een paar mensenogen nog steeds beter is in het identificeren van zulke vormen dan een computer. 

Wie kan meedoen?

Iedereen is welkom om deel te nemen aan het project Cosmological jellyfish. Je hebt enkel een pc nodig en een stabiele internetverbinding. Het project is in het Engels opgesteld, dus je begrijpt best ook wat Engels.

Wie organiseert het?

Cosmological jellyfish is een project van onder meer Annalisa Pillepich. Zij staat aan het hoofd van het Max Planck Instituut voor Astronomie in Heidelberg. Ze werkt met supercomputersimulaties van virtuele universa die een groot deel van het echte universum voorstellen. Daarmee probeert ze het ontstaan en de evolutie van ons universum te begrijpen.