Zoek op infraroodbeelden naar bewegende objecten en misschien vind jij wel de mysterieuze negende planeet in ons zonnestelsel.

Wat ga je doen?

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA roept jouw hulp in om objecten te ontdekken aan de rand van ons zonnestelsel. Op de website van Backyard Worlds bekijk je beelden van de infraroodsatelliet WISE. Op die opnames zijn, behalve veel beeldruis, voornamelijk sterren te zien. Maar af en toe duikt een rood, blauw of wit lichtstipje op dat zich verplaatst. Die stipjes markeer je. Je kan zoveel of weinig opnames bekijken als je wil.

Waarom doe je mee?

Door de opnames grondig te bestuderen kan je Pluto-achtige ijswerelden, bruine dwergen of misschien zelfs een onbekende planeet op het spoor komen. Er zijn sterke aanwijzingen dat er een verborgen groep bruine dwergen aan de rond van ons zonnestelsel zwerft. De ontdekking daarvan kan meer inzicht bieden in de vorming van sterren en planeten. Ook vermoeden wetenschappers, op basis van patronen in de banen van komeetachtige objecten in de Kuipergordel, dat onze zonnestelsel nog een negende planeet telt - nog verder van de zon dan nummer acht, Neptunus. Mogelijk is die te zien op de WISE-beelden.  

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer en internet. De instructies zijn in het Engels.

Wie organiseert het?

Voor dit project werkt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA samen met wetenschappers van Arizona State University, UC Berkeley, het Space Telescope Science Institute en het American Museum of Natural History.