Test uit of je bloemen langer in leven houdt met kopermuntjes. 

Wat ga je doen?

Zorg dat je een koperen muntje bij de hand hebt en maak het schoon met tandpasta. Laat de tandpasta erop zitten. Snij de stelen van je bloemen af in een hoek van 45 graden om de wateropname te vergemakkelijken. Verdeel de bloemen over 2 identieke vazen, glazen of jampotten gevuld met water. Probeer doorheen de proef je waterniveau constant te houden. Maak je muntje vrij van tandpasta en laat het vallen in één van de vazen. De andere vaas is je controlevaas. Noteer hoe de bloemen het doen na 1, 3, 5, 7 en 10 dagen en rapporteer het resultaat aan Hit or Myth. Op de website krijg je nog meer informatie over hoe je het experiment moet uitvoeren. 

Waarom doe je mee?

Bloemen in een vaas verwelken snel. Lucht en bacteriën verstoppen het vaatsysteem waardoor de bloem geen water en voedingsstoffen meer kan opnemen via haar steeltje. In de recente geschiedenis werden bepaalde metalen geroemd voor hun bacteriedodende werking. Metalen als zilver, goud en koper verstoren de werking van microbiële enzymen. Jij moet uittesten of deze bacteriedodende eigenschap ook in het voordeel van jouw bloemen speelt. 

Wie kan meedoen?

Iedereen. Je hebt enkel een verse bos bloemen, een vaas, schaar en computer met internetverbinding nodig. En een koperen muntje.

Wie organiseert het?

Hit or Myth is een project van de Universiteit van Hull, Groot-Brittannië en de Yorkshire Chemistry Outreach, een organisatie die populaire hypothesen wil testen met behulp van burgerwetenschap.