Word rivierafvalonderzoeker en help mee om de plastic soep te bestrijden.

Wat ga je doen?

Je schrijft je in via de website van het project Schone Rivieren. Hierna word je begin 2021 uitgenodigd om een opleiding als vrijwilliger te volgen. Je neemt dan deel aan een van de voorbereidende digitale trainingen zodat je de metingen zelfstandig kunt uitvoeren. De metingen verlopen per twee. Je kan kiezen met wie je samenwerkt, maar alleen aanmelden is ook mogelijk. Per duo krijg je dan een afgebakend onderzoeksgebied van zo'n 100 meter in jouw buurt toebedeeld. Hier ga je twee keer per jaar het afval tellen en indelen volgens categorieën. Na de telling voer je je resultaten online in, die daarna verwerkt en geanalyseerd worden.  

Waarom doe je mee?

We kunnen er vandaag niet meer omheen: we hebben een plasticprobleem. Schone Rivieren is al sinds 2017 actief bezig om zwerfafval langs rivieren te onderzoeken om de herkomst ervan te achterhalen. Sindsdien hebben 400 vrijwilligers meer dan 250.000 stuks afval geregistreerd. Het project onderzoekt vandaag talrijke grote rivieren in Nederland om uiteindelijk in 2030 plasticvrije rivieren te bekomen. 

Wie kan meedoen?

Een vrijwilligersopleiding volgen is verplicht. Het maakt niet uit waar je woont, maar het is natuurlijk handig als je in de buurt van een rivier in Nederland woont. De deelnemende rivieren zijn de volgende: Haringvliet, Lek, IJssel, Rijn, Waal, Maas, Vecht en Schelde. 

Wie organiseert het?

Schone Rivieren is een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting de Noordzee. IVN (Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid) laat jong en oud de natuur van dichtbij beleven, in de buurt, in de Nationale Parken en op school.