Doneer een staaltje 'snot' en je helpt mee om oplossingen te vinden tegen chronische sinusitis. 

Wat ga je doen?

Je maakt een afspraak met Ilke De Boeck van de Universiteit Antwerpen. Zij zal controleren of je aan de voorwaarden voor deelname voldoet en een afspraak maken voor een consultatie in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, op de neus-, keel- en oorafdeling. De arts die verbonden is aan het onderzoeksteam zal de stalen voor de neusbacteriën afnemen en er zal een beetje bloed geprikt worden. Je vult ook een vragenlijst in.

Waarom doe je mee?

Voor je deelname krijg je twee bioscooptickets en je krijgt inzage in je resultaten. Zo weet je zelf ook welke soorten bacteriën je meedraagt in je neus. Maar belangrijker: je helpt mee aan onderzoek naar een middel tegen chronische rhinosinusitis. De staaltjes van alle deelnemers worden in het lab opgekweekt en vergeleken met staaltjes van sinusitislijders. De onderzoekers van het lab van Milieu, Ecologie en Toegepaste Microbiologie willen op die manier meer inzicht krijgen in de bacteriën die ons beschermen tegen luchtweginfecties. 

Wie kan meedoen?

Gezonde vrouwen en mannen vanaf 18 jaar. Er is vooral een tekort aan vrijwilligers tussen 35 en 45. Je mag geen chronische of acute luchtweginfecties hebben, je mag niet aan immuunziekten of kanker lijden, niet zwanger zijn of borstvoeding geven en het voorbije jaar geen antibiotica hebben geslikt. Tijdens de consultatie loopt de arts de voorwaarden met jou nog even door.

Wie organiseert het?

Sarah Lebeer is als moleculair microbioloog verbonden aan de Universiteit Antwerpen

Ik doe mee

Reacties