Doe mee aan De Oorzaak, het burgeronderzoek van de Universiteit Antwerpen, De Morgen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, en onderzoek de impact van omgevingsgeluid op jouw dagelijks leven. 

Wat ga je doen?

Je kan op verschillende manieren meedoen: door het invullen van een enquête, door een geluidssensor op je vensterbank te plaatsen en door je als Antwerpenaar op te geven voor een extra gezondheidsstudie. De grote geluidsbevraging is een online vragenlijst die inzicht geeft in de impact van omgevingsgeluid op jouw dagelijks leven. Ze wordt 28 november gelanceerd op de website van het project.

Woon je in Antwerpen, Gent of Leuven, stel je dan vanaf 28 november via de bevraging kandidaat om twee maanden lang een slimme geluidssensor op je vensterbank te plaatsen. Je hebt een vensterbank aan een slaapkamerraam op minstens de eerste verdieping nodig. De sensor is voorzien van een AI-module die meet hoe hard een geluid klinkt en het geluid toewijst aan de juiste geluidsbron. Je kan de metingen ook zelf live opvolgen. 

Ten slotte kan je jezelf als Antwerpenaar aanmelden om in een gezondheidsstudie je (over)gevoeligheid voor geluid en de impact van geluid op je stressniveaus en slaapkwaliteit te laten meten. Dit gebeurt via een gehoortest of een speekselafname, beide gekoppeld aan een slaapstudie van één nacht.

Waarom doe je mee?

Omgevingsgeluid heeft een aanzienlijke invloed op ons welzijn en onze levenskwaliteit. Een aangename akoestische omgeving draagt bij aan ontspanning, concentratie en sociale interactie. Overmatig, intens, of storend geluid kan negatieve gevolgen hebben op je gezondheid en kan bijvoorbeeld stress en slaapstoornissen veroorzaken. Ondanks de grote impact op ons dagelijks leven is er nog verrassend veel dat we niet weten over geluid. Zo is onze huidige kennis over geluidsniveaus op verschillende locaties, zoals die veroorzaakt door trein- of vliegverkeer, hoofdzakelijk gebaseerd op computermodellen met weinig beschikbare meetgegevens. De wetenschappers van De Oorzaak willen onderzoeken waar geluid het hardst klinkt en waar onze oren tot rust komen. Ook duiken ze dieper in de persoonlijke beleving van geluid. 

Wie kan meedoen?

Iedereen in Vlaanderen ouder dan 18 jaar kan vanaf 28 november meedoen aan de grote geluidsbevraging. Woon je in Antwerpen, Leuven of Gent, ben je ouder dan 18 en heb je een vensterbank op minimaal de eerste verdieping, dan kan je je vanaf 28 november kandidaat stellen om als burgerwetenschapper een slimme geluidssensor te ontvangen. Een kleine groep inwoners uit Antwerpen kan deelnemen aan de gezondheidsstudie met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en UAntwerpen.

 

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties