Welk Nederlands praat jij?
Zeg jij 'tosti' of eerder 'croque monsieur'? Jouw manier van spreken komt handig van pas voor de nieuwe Taalatlas. Je helpt mee om de variatie in het gesproken en geschreven Vlaams of Nederlands in kaart te brengen.
Wat ga je doen?
Je schrijft je in via dit online formulier. Je vult korte online vragenlijsten in die je in je mailbox ontvangt. Daarin wordt gevraagd naar je taalgebruik: hoe noem je bepaalde objecten, wat zeg je in bepaalde omstandigheden, op welke manier formuleer je bepaalde zaken? Je vult ook enkele persoonlijke gegevens in, zoals je leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, beroep en je woonplaats. Aan de hand van de plaatsnaam kunnen de gegevens precies in kaart worden gebracht, met de andere persoonlijke gegevens is sociolinguïstisch onderzoek mogelijk. De vragenlijsten blijven anoniem. Dit project heeft overigens geen vaste einddatum. Iedereen kan zich op elk moment inschrijven. Zodra je ingeschreven bent, sta je op een mailinglist en krijg je elke nieuwe vragenlijst onmiddellijk in je mailbox. Tussen twee vragenlijsten zit doorgaans 1 tot 2 maanden. De vragenlijsten blijven enkele maanden beschikbaar.
Waarom doe je mee?
Door mee te doen maak je de variatie in het Nederlands van alledag mee zichtbaar. Op die manier brengen we samen de variatie tussen het Nederlands in Nederland en dat in België in kaart, maar ook de variatie in kleinere regio’s. Daarmee worden we ons bewust van elkaars taalgebruik en kunnen we misverstanden vermijden. We ontwikkelen zo ook een hulpmiddel voor anderstaligen die Nederlands leren om in hun eigen regio te integreren. De deelnemers aan het onderzoek worden als eerste op de hoogte gebracht van nieuwe kaarten en nieuwe artikelen die op basis van de onderzoeksresultaten verschijnen.
Wie kan meedoen?
Iedereen die Nederlands spreekt en schrijft. Hoe diverser de groep deelnemers – vooral dan geografisch – hoe beter het resultaat is.
Ik doe mee
Reacties