Analyseer foto's van sterrenstelsels en kom meer te weten over het ontstaan van sterren.

Wat ga je doen?

Je krijgt foto's te zien van sterrenstelsels, gemaakt door de Sloan Digital Sky Survey (SDSS). Enkel het centrale sterrenstelsel is van belang, alles wat je errond ziet, mag je negeren. Op de beelden duid je eerst de centrale verdikking aan, een geel-witte regio in het midden van het sterrenstelsel. Hierna duid je de clumps aan. Clumps zijn kleine vlekjes die lichter zijn dan hun omgeving. In deze regio's worden sterren sneller en intensiever gevormd dan in omringende regio's. Vaak hebben ze ook een andere kleur. Een clump die uitzonderlijk licht of kleurrijk is, markeer je als 'unusual'. Foto's waarop je weinig of niets kunt zien, mag je overslaan. Je kunt ook steeds de veldgids raadplegen, rechts in het scherm.

Waarom doe je mee?

Naburige sterrenstelsels kunnen we indelen als ellipsvormig, spiraalvormig of onregelmatig. Verre (en jongere) sterrenstelsels zijn veel gevarieerder van vorm en hebben een structuur die eerder 'clumpy' is. De intense periode van stervorming is verantwoordelijk voor deze vormen. In ons lokale universum is de stervorming al even gestopt, waardoor de vormen stabieler zijn. Astrofysici dachten daardoor dat sterrenstelsels met een clumpy structuur eerder zeldzaam zijn vandaag. Uit onderzoek is gebleken dat er tussen onze buren toch meer clumpy sterrenstelsels bestaan dan gedacht. Dat is goed nieuws voor onderzoekers, want dat maakt de studie van deze sterrenstelsels veel makkelijker. Jij kunt helpen met het bestuderen van deze bijzondere buren, want computers hebben vandaag nog moeite met het analyseren van deze beelden. Een goed stel menselijke ogen is essentieel in dit onderzoek. 

Wie kan meedoen?

Je spreekt best een beetje Engels om mee te kunnen werken met Galaxy Zoo: Clump Scout. Je hebt ook sowieso een computer nodig die verbonden is met het internet. 

Wie organiseert het?

Hugh Dickinson is een post-doctoraal onderzoeker aan School of Physics and Astronomics van de Universiteit van Minnesota in Minneapolis. Hij is vooral geïnteresseerd in hoe mensen en technologie kunnen samenwerken om problemen in de moderne wetenschap op te lossen.