Volg de beweging van satellieten die in een baan rond de aarde draaien met je smartphone en help mee om lichtvervuiling in kaart te brengen. 

Wat ga je doen?

Je surft eerst naar de website om je te registreren. Hierna kun je meteen beginnen. Op een heldere avond plaats je je smartphone stabiel, bijvoorbeeld op een statief. Op je camera-applicatie stel je je sluitertijd in op meer dan 10 seconden en je ISO op 800 of meer. Zijn dit instellingen die je niet in je camera-app terugvindt? Dowload dan een andere camera-applicatie. Verder stel je je smartphone zo in dat de sterren erg helder zijn, terwijl de achtergrond donker is. Vervolgens surf je naar deze website en klik je op 'Satellite Database' om na te gaan wanneer er een satelliet passeert langs jouw locatie. Enkele minuten voor dit tijdstip neem je best enkele testfoto's. Op het tijdstip zelf neem je zo veel mogelijk foto's. Je beste foto's kun je uploaden via de app, die beschikbaar is in zowel de App Store als Google Play. Je kan hier alvast eens een kijkje nemen naar de foto's van andere deelnemers.

Waarom doe je mee?

Steeds meer satellieten worden in een baan rond onze planeet gebracht. Dit brengt problemen mee voor professionele en amateurastronomen die zich op aarde bevinden. Drie uur voor zonsopgang en drie uur na zonsondergang trekken deze kunstmanen heldere strepen door de hemel, waardoor astronomische objecten nog maar moeilijk kunnen worden gefotografeerd. Door de banen van de satellieten vast te leggen met je smartphone, kan je deze vorm van lichtvervuiling in kaart helpen te brengen. 

Wie kan meedoen?

Heb je een smartphone met een camera-app waar je de instellingen handmatig kunt aanpassen? Dan kan je meewerken met Satellite Streak Watcher.

Wie organiseert het?

Satellite Streak Watcher wordt georganiseerd door onder meer Jane Disney. Zij is hoofd van de educatie-afdeling van MDI Biological Laboratory en is mede-oprichter van Anecdata, de citizen science-afdeling van het MDI Biological Laboratory. In haar onderzoek focust ze vooral op oplossingen voor gevaren voor de volksgezondheid en waterkwaliteit.