Duid meteoren aan op foto's van het Belgisch waarnemingsnetwerk en draag bij tot een beter begrip van ons zonnestelsel. 

Wat ga je doen?

Je surft naar de website, logt in (anoniem deelnemen kan ook) en krijgt afbeeldingen te zien gegeneerd door het BRAMS-waarnemingsnetwerk van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA). Meteoren weerkaatsen radiogolven, en die radiogolven kan het netwerk detecteren - zo weten we indirect hoeveel meteoroïden die onze atmosfeer binnendringen op te sporen en te bestuderen. Op de afbeeldingen trek je kadertjes rond vlekken met een specifieke vorm en kleur. 

Waarom doe je mee?

De atmosfeer van de aarde wordt voortdurend gebombardeerd door meteoren - voornamelijk kleine stofdeeltjes. Computerprogramma's zijn niet precies genoeg om de steeds variêrende vormen te herkennen. Daarin zijn mensen nog steeds beter. Door mee te doen met het project Radio Meteor Zoo help je de wetenschappers van BIRA met de studie van stofdeeltjes uit ons zonnestelsel. Je draagt dus rechtstreeks bij tot een beter begrip van de evolutie van het zonnestelsel. Verder kan je de onderzoekers via het forum rechtstreeks contacteren. Zij informeren jou over hun laatste bevindingen, én je wordt vermeld in hun wetenschappelijke publicaties.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer en internetverbinding die een mondje Engels begrijpt.

Wie organiseert het?

Hervé Lamy is burgerlijk ingenieur en astrofysicus. Sinds 2001 werkt hij aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA).

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties