Zoek essen in de buurt, geef hun gezondheidstoestand door en red hen van de essentaksterfte.

Wat ga je doen?

Geef via de website www.essentaksterfte.nu door hoe de essen die je in Nederland aantreft eraan toe zijn. Je kiest tussen ‘alleen maar zieke en dode essen’, ‘1 gezonde es in een gebied met zieke essen’, ‘enkele gezonde essen in een gebied met zieke essen’ of ‘alleen maar gezonde essen’. Op een kaartje duid je de exacte locatie aan. Je kan eventueel ook een foto uploaden en opmerkingen neerschrijven. Je kan je waarnemingen anoniem doorgeven, of je kan op de website een account aanmaken, zodat je je eigen waarnemingen later kan terugzien en via e-mail op de hoogte wordt gehouden van relevant natuurnieuws. Hoe je de es en zieke bomen herkent, lees je op de website.

Waarom doe je mee?

De exotische schimmel vals essenvlieskelkje verspreidt zich in sneltempo over Nederland. Weinig essen zijn opgewassen tegen de schimmel. De essentaksterfte leidt al tot grootschalige kap van de es. De onderzoekers van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland kan dankzij jouw en andere meldingen op zoek naar gezonde essen die resistent zijn tegen de schimmel. De beste bomen willen ze kweken en uitplanten, om zo de es te redden van uitsterven. De es is niet alleen belangrijk omwille van zijn hout. Honderd andere dier- en plantensoorten zijn van deze boom afhankelijk om te overleven.

Wie kan meedoen?

Iedereen die in Nederland woont of er geregeld komt.

Wie organiseert het?

Arnold van Vliet is bioloog bij de Leerstoelgroep Milieusysteemanalyse van Wageningen University. Zijn specialisatie ligt bij het ontwikkelen en coördineren van ecologische citizen science-netwerken.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties