Verzamel afval op het strand en help mee om dit probleem in kaart te brengen. En draag jouw steentje bij tot de oplossing.

Wat ga je doen?

Je telt op de volgende manier het aantal stukjes kunstmatig afval op het Noordzeestrand. Dat doe je zo: begeef je naar de vloedlijn. Stap een minimumafstand van 100 meter af, noteer die afstand en verzamel alle kunststof stukjes en stukken afval op deze strook. Zijn er meerdere vloedlijnen evenwijdig aan elkaar, inspecteer die dan allemaal. Raap alle stukken plastic, nylon, papier, karton, glas ... op. Bakstenen en hout laat je liggen. Tel het totaal aantal voorwerpen. Indien mogelijk weeg je ook de totale hoeveelheid kunstmatig afval. Eventueel maak je nog een foto. Stuur alle informatie (het aantal stuks afval, het gewicht, een foto) naar seawatch-b@vliz.beDaarna deponeer je het afval in een vuilnisbak. Zo heb je ook meegeholpen aan de verwijdering van niet-natuurlijk afval op het strand. 

Waarom doe je mee?

Je helpt de toestand van de vervuiling op zee in kaart te brengen. En na elke telling gaat het afval dat je verzamelde in de vuilnisbak. Twee keer winst dus!

Wie kan meedoen?

Iedereen die wel eens op een Belgisch strand komt. 

Wie organiseert het?

Jan Seys is marien bioloog en communicatieverantwoordelijke bij het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

Ik doe mee

Reacties