Planetoïden zoals Vesta krijgen veel te verduren. Help zoeken naar kraters en ontrafel Vesta's verhaal.

Wat ga je doen?

Je surft naar de website van Vesta Mappers en kan meteen beginnen. Je krijgt plaatjes te zien van het oppervlak van Vesta. Het is jouw taak om kraters te omcirkelen en het ruimtepuin dat rond de kraters ligt aan te duiden. Ook grote gesteenten, gesteentevelden en bijzondere formaties mogen niet aan jouw oog ontsnappen. Je krijgt voorbeelden van kraters te zien zodat je je zeker niet kan vergissen. Ook kan je in- of uitzoomen om het werk te vergemakkelijken. Terwijl je kraters analyseert, kan je luisteren naar podcasts over het heelal. 

Waarom doe je mee?

Vesta is een opmerkelijke planetoïde die zich in de hoofdring bevindt, een drukke planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter. Vesta is de helderste planetoïde van deze ring en is onder de juiste weersomstandigheden zelfs met het blote oog zichtbaar. Planetoïden hebben een erg dynamisch landschap, omdat er geregeld kometen en asteroïden op crashen. Hun landschap is dan ook bezaaid met kraters van allerlei grootte en vorm. Door Vesta's oppervlak te onderzoeken krijgen wetenschappers meer inzicht in de werking van ons zonnestelsel. 

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer en internetverbinding die een mondje Engels begrijpt.

Wie organiseert het?

CosmoQuest, het overkoepelende project waarvan Vesta Mappers een onderdeel is, is een initiatief van Pamela Gay en Fraser Cain. Gay is assistent-onderzoeksprofessor aan de Universiteit van Edwardsville, Illinois en Cain is uitgever bij Universe Today. CosmoQuest werkt samen met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.