Ontwerp je eigen experiment van a tot z. Ontdek welke lifehacks werken en welke je beter naar de prullenbak verwijst. 

Wat ga je doen?

Eerst denk je na over een wetenschappelijke hypothese, zoals "krijg je lookgeur weg met metaal?" Deze vraag zal je via je experiment beantwoorden. Je duidt je variabele aan (zoals, in het voorbeeld, het metaal waarmee je je handen wast) en je runt een controle-experiment. Daarin vervang je de variabele door een object dat niet hetzelfde effect zal hebben als de variabele. Een handdoek in het look-experiment, bijvoorbeeld. Hierna voer je je observaties uit, test je het experiment en noteer je hoe vaak en met welke resultaten de proef verlopen is. Je laat de onderzoekers van Hit or Myth via Twitter of via de blog weten hoe je proef verlopen is en wat de conclusies zijn. 

Waarom doe je mee?

We kennen wel allemaal enkele 'lifehacks', handige trucjes die ons leven makkelijker maken. Maar er circuleren er zoveel verschillende dat niemand eigenlijk nog bijhoudt welke werken en welke niet. Hit of Myth wil uittesten welke hacks we werkelijk kunnen vertrouwen. 

Wie kan meedoen?

Iedereen die graag eens een echt wetenschappelijk experiment wil opzetten mag meedoen. Je hebt een flinke portie creativiteit nodig en een computer met internetverbinding.

Wie organiseert het?

Hit or Myth is een project van de Universiteit van Hull, Groot-Brittannië en de Yorkshire Chemistry Outreach, een organisatie die populaire hypothesen wil testen met behulp van burgerwetenschap.