Maak een online tripje naar de ruimte en classificeer sterrenstelsels en andere objecten van de Fornax-cluster. 

Wat ga je doen?

Je klikt hier om naar de website van het project Space Fluff te gaan. Je krijgt links in het scherm foto's te zien van sterrenstelsels en andere ruimte-objecten. Rechts in het scherm beantwoord je vragen over de foto. De onderzoekers willen vooral weten over welk object het precies gaat. Het kan gaan over sterrenstelsels, maar ook over clusters van sterrenstelsels. Je kan steeds terecht bij de Field Guide als je meer informatie nodig hebt of voorbeelden wil bekijken van hoe zo'n objecten er exact uitzien.

Waarom doe je mee?

De ruimte is gevuld met vreemde objecten. Low Surface Brightness galaxies (LSB) zijn sterrenstelsels die uitzonderlijk klein en wazig zijn. Ook in onze eigen Melkweg is er een groeiend aantal LSB's. Ze zijn zo sterk in aantal toegenomen dat het hoog tijd wordt om ze eens onder de loep te nemen. De LSB's die je in dit project classificeert, komen uit de Fornax-cluster, de tweede meest nabij gelegen cluster vanaf onze eigen Melkweg. LSB's kunnen ons meer leren over donkere materie en de evolutie van sterrenstelsels. 

Wie kan meedoen?

Iedereen kan meewerken aan dit project. Je hebt enkel een pc nodig die verbonden is met het internet. Ook begrijp je best een mondje Engels.

Wie organiseert het?

Space Fluff is een project van onder meer Anna Lanteri, die het ontwierp en beheert. Ze behaalde een Master in de Theoretische Statistische Fysica aan de Sapienza-Universiteit in Rome. Voor haar masterproef onderzocht ze deep learning-methoden om kosmologische data te onderzoeken.