Bestudeer telescoopfoto's van sterrenstelsels en spoor de spiraalvormige 'armen' op.

Wat ga je doen?

Je klikt op deze link om te beginnen met het onderzoek. Op de website krijg je foto's te zien van sterrenstelsels. Enkel het sterrenstelsel in het midden van de foto is van belang, de andere mag je negeren. Je geeft aan welk type van stelsel je ziet door uit één van de twee opties te kiezen: je duidt 'smooth or merging' aan als het glad en rond is en verder weinig kenmerken heeft of wanneer het samensmelt met een ander sterrenstelsel. Je duidt 'structured and not merging' aan als je spiraalarmen kunt zien en het niet samensmelt met een ander sterrenstelsel. Heb je een spiraalstelsel gevonden, dan duid je ten minste één spiraalarm aan. Voor elke volgende arm selecteer je een nieuwe 'Trace tool'. Je kunt inzoomen, de helderheid van de foto's aanpassen of de kleuren omdraaien om een beter zicht op de sterrenstelsels te krijgen. Je leest best de Field Guide, rechts in het scherm, even door voor je eraan begint.

Waarom doe je mee?

Het vermogen van het menselijk brein om patronen te zien en te onderscheiden is vandaag nog steeds vele keren groter dan dat van een computer. Zo kunnen mensen eenvoudig spiraalarmen traceren op foto's van sterrenstelsels, terwijl computers veel moeite hebben met deze taak. Door mee te werken met dit project, help je mee om de algoritmes van de onderzoekers te verfijnen, zodat computers deze taak binnenkort kunnen overnemen. Zo hebben de wetenschappers meer tijd om te focussen op andere delen van hun onderzoek.

Wie kan meedoen?

Iedereen is welkom om deel te nemen aan het project Spiral Graph, maar je begrijpt best een mondje Engels. Ook heb je zeker een computer nodig die verbonden is met het internet.

Wie organiseert het?

Spiral Graph is een project van onder meer Patrick Treuthardt. Hij is een astrofysicus verbonden aan het North Carolina Museum of Natural Sciences en bestudeert de vorm en dynamiek van schijfvormige sterrenstelsels. Treuthardt is vooral geboeid door wat de vorm van spiraalsterrenstelsels kan prijsgeven over hun andere, minder bekende kenmerken. Ook vindt hij het belangrijk om het grote publiek op een begrijpelijke manier te informeren over astronomie en wetenschap in het algemeen.