Bestudeer planten en dieren aan de Amerikaanse kust.

Wat ga je doen?

Op de projectpagina bestudeer je foto's van zeedieren en -planten die tegels gekoloniseerd hebben. Wetenschappers hebben deze tegels geplaatst in de kustwateren langsheen de Verenigde Staten. Op iedere foto staat een cirkel. Jij moet het organisme in het centrum van deze cirkel bestuderen en vertellen wat het volgens jou is. Je kan kiezen uit enkele mogelijkheden. Ben je niet zeker, dan kan je het organisme ook via enkele kenmerken proberen te beschrijven, die ook op voorhand gegeven zijn en waar je uit kan kiezen. De onderzoekers raden aan om niet te sterk in te zoomen, omdat de meeste organismen groter zijn dan de cirkels. Als je het echt niet weet, mag je  je beste gok wagen. Zelfs daar help je de wetenschappers mee.

Waarom doe je mee?

Door de biodiversiteit te bestuderen doorheen de tijd krijgen mariene biologen een beter beeld over hoe kustregio's veranderen. Een kustregio kan beïnvloed worden door het klimaat, door menselijke activiteit, maar ook door de introductie van nieuwe soorten. Die exoten kunnen lokale soorten verdringen. De foto's zijn gemaakt van tegels die drie maanden in het zeewater hebben gehangen.

Wie kan meedoen?

Je hoeft geen geoefend bioloog te zijn. Iedereen kan meedoen met dit project. Je hebt wel een computer met internetverbinding nodig en je moet Engels kunnen lezen.

Wie organiseert het?

Invader ID is een project van onder meer Alison Cawood, een marien bioloog. Ze behaalde haar doctoraat in oceanografie aan het Scripps Institution of Oceanography van de Universiteit van California en is momenteel Citizen Science-coördinator voor het Smithsonian Environmental Research Centre (SERC).